Eligijos Volodkevičiūtės knyga vaikams „Mirachos, pelytės ir jų draugo katino grūdai“ tęsia keliones Lietuvoje.

posted in: Naujienos, Projektai | 0

Eligijos Volodkevičiūtės knyga vaikams „Mirachos, pelytės ir jų draugo katino grūdai“ tęsia keliones Lietuvoje. Susitikimų metu autorė betarpiškai bendrauja su mokiniais, pristatymų metu vyksta diskusijos su mokytojais ir svečiais. Knyga leidžia pažvelgti į tamsiausius istorijos puslapius iš kitokios perspektyvos.

Žinomos rašytojos ir scenaristės naujoji knyga – novelių romanas vaikams – tai skaudžios žydų istorijos priminimas, suaugusio žmogaus ir vaiko gyvenimo atkarpa gete, perteikta personifikuota forma, artimesne jaunajam skaitytojui. Mergaitei Mirachai nemirti iš bado padeda pelytė Luta ir jų abiejų bičiulis katinas Micius. Jie pagelbsti ir lietuviui siuvėjui slapta išgabenti mergaitę iš Geto atraižų maišuose. Veiksmas čia vyksta nuo Geto įsteigimo pradžios iki 1943-ųjų vidurio. Nežmoniškomis sąlygomis nykioje Geto aplinkoje atsiskleidžia žmonių patirtys: dvasinės, fizinės, moralinės. Vis dėlto ir blogio imperijoje gyvuoja gėrio pradai, o kartu su jais knygos pabaigoje prasismelkia šviesa ir ramybė.

Nuotraukose užfiksuoti autorės susitikimai ir knygos pristatymai Vilniaus Žėručio pradinėje mokykloje, Vilniaus Gabijos gimnazijoje, Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijoje bei Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje ir Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje.

Knygos leidyba iš dalies finansuota Geros valios fondo lėšomis.