Rusnėje iškils paminklas Mahatmai Gandhžiui ir Hermannui Kallenbachui

Rusnėje iškils paminklas Mahatmai Gandhžiui ir Hermannui Kallenbachui

posted in: Naujienos | 0

Spalio 2 d. Rusnės miestelyje (Šilutės raj.) bus atidengtos Indijos tautinio išsivadavimo lyderį Mahatmą Gandhį ir iš Mažosios Lietuvos kilusį jo artimą draugą, litvaką architektą Hermanną Kallenbachą, vaizduojančios skulptūros. Geros valios fondas reikšmingai prisidėjo prie šio projekto įgyvendinimo.

Mahatma Gandhis – Indijos tautinio išsivadavimo dvasinis lyderis, nesmurtinio pasipriešinimo taktikos pradininkas. Jo pritaikyti taikaus pasipriešinimo metodai išpopuliarėjo visame pasaulyje, įkvėpė ne vieną nepriklausomybės judėjimą – tarp jų ir Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdį. Hermannas Kallenbachas buvo vienas artimiausių M.Gandhžio bendražygių, gimęs 1871 m. Rusnėje. Mokslus baigė 1896 m. Vokietijoje, ir netrukus išvyko į Pietų Afriką, kur dirbo architektu. 1904 m. sutiko M.Gandhį, ir šis susitikimas tapo lemtingas. H.Kallenbachas visa galva pasinėrė Gandžio pilietines akcijas, tapo ištikimiausiu ir pagrindiniu jo veiklos finansiniu rėmėju. 1910 m. H.Kallenbachas M.Gandhžiui padovanojo 4 kv. kilometrų sklypą, kuriame įkurtas pirmasis ašramas. Pirmojo pasaulinio karo metais dviejų bendražygių keliai išsiskyrė, M.Gandhis grįžo į Indiją, kur tęsė kovą už šalies nepriklausomybę. Tačiau jie ir toliau aktyviai susirašinėjo, taip pat buvo susitikę 1937 ir 1939 metais. H.Kallenbacho ir M.Gandhžio bičiulystė aprašyta istoriko Josepho Lelyveldo knygoje „Didi siela: Mahatma Gandhis ir jo kova su Indija“ (angl. „Great Soul: Mahatma Gandhi and His Struggle With India“, išleista 2011 m.) bei Shimono Levo „Bičiuliai: Mahatmos Gandhžio bei Hermanno Kallenbacho istorija“ (angl. „Soulmates: The Story of Mahatma Gandhi and Hermann Kallenbach“, išleista 2012 m.).

Paminklu M.Gandhžiui ir H.Kallenbachui Rusnėje siekiama pagerbti didį Mažosios Lietuvos sūnų jo paties gimtinėje, pabrėžti iš Lietuvos kilusių žydų (litvakų) pasaulinę įtaką, jų pasiekimus, sutvirtinti Lietuvos ir Indijos partnerystę. Paminklo koncepciją sukūrė garsus Lietuvos skulptorius Romualdas Kvintas. Jo vizijose Rusnės kūrinys turėtų atrodyti taip: šalia tradiciniais indiškais rūbais apsirengusio ir lazdelę rankoje laikančio M.Gandhžio stovi vakarietiškai apsirengęs H.Kallenbachas.

Plačiau apie šį projektą skaitykite Šilutės naujienose.