II-asis tarptautinis pleneras „Isaako Levitano pėdsakais“

II-asis tarptautinis pleneras „Isaako Levitano pėdsakais“

posted in: Naujienos | 0

Geros valios fondas džiaugiasi galėdamas ne tik paremti, bet ir pristatyti II-ąjį tarptautinį tapybos plenerą, skirtą pagerbti žymų žydų kilmės peizažistą Isaaką Levitaną ir jo kūrybą.  I. Levitanas gimė ir kurį laiką gyveno Kybartuose, vėliau mokėsi Maskvos tapybos, skulptūros ir architektūros mokykloje. Studijavo pas žymius to meto dailininkus Vasilijų Perovą, Aleksejų Savrasovą. Įamžinant menininko atminimą, 1977 m. pagrindinėje Kybartų aikštėje atidengtas paminklinis biustas (skulpt. B. Vyšniauskas). Minėtas kultūrinis palikimas pagarbiai saugomas iki šiol. Isaakas Levitanas – vienas žymiausių to metų Rusijos imperijos peizažistų, puikus koloristas, sukūręs daugiau kaip 1000 tapybos darbų, vadinamųjų nuotaikos peizažų.

Plenero idėja – populiarinti žymaus dailininko, Isaako Levitano kūrybą ir atskleisti žymių žydų tautos menininkų kūrybą ir jų indėlį į Lietuvos kultūrą.  Dailės kūriniai – universali komunikacijos priemonė, ypač paranki tarptautiniams mainams. Gebant stebėti, išgyventi, suvokti meno kūrinius ir dalyvauti kūrybos procese, tenkinamas žmogaus meninio pažinimo interesas, didinamas sąmoningumas, išplečiamos jo pasaulio suvokimo ribos. Plenerai – tai tęstinė veikla, vyksianti jau 3 kartą.

2010 m. įgyvendinus projektą „Dailininko I. Levitano 150–čio pagerbimas Vilkaviškyje ir Kybartuose“ kilo idėja organizuoti tapybos plenerą, skirtą dilininkui I. Levitanui ir jo kūrybai, kuris taptų tradiciniu. 2014 m. įvykęs tarptautinis pleneras buvo skirtas būtent jam. 2015 m. tapybos plenere bus remiamasi I. Levitano kūryba, nes jo kultūrinis palikimas yra svarbus tiek lietuvių, tiek rusų tautybės žmonėms. Jo kūrybai būdinga plenerinės tapybos estetika, lyrinis filosofavimas, psichologinis sodrumas.

Sekant ,,levitaniška“ tradicija – kurti betarpišką kūrėjo ir gamtos santykį, atvaizduoti nuotaikos peizažą – bus tapoma gamtoje. Kūrybiniams ieškojimams sąmoningai pasirenkama vis kita Vilkaviškio krašto vietovė. Fizinė, socialinė ir kultūrinė aplinka tapo pagrindiniu menininkų įkvėpimo šaltiniu. Šiam tikslui pasirinktos vaizdingos Bartninkų aplinkės, kurios atspindi Suvalkų kalvyno kraštovaizdį. Projekto veiklos: pleneras (trukmė – 11 d.) ir 6 regioninės parodos.

Įgyvendinus projektą, sukurtais darbais bus puošiama Geros valios fondo būstinė, Kybartų seniūnija, vaikų ir senelių globos namai, kultūros centras, Barczewo kultūros ir turizmo centras, Gusev istorijos muziejus, meno mokykla ir kitos viešos erdvės. Visa tai turės ne tik estetinę funkciją, bet ir bus užtikrintas meno prieinamumas įvairioms socialinėms grupėms. Žmonės turės galimybę atpažinti žinomas vietoves, stebėti ir išgyventi  kūrėjų perteiktas emocijas.

Akimirkos iš plenero ir keli Isaako Levitano paveikslų vaizdai: