Paminėtos 75-osios vicekonsulo Čiunės Sugiharos „Gyvybės vizų“ išdavimo metinės

Paminėtos 75-osios vicekonsulo Čiunės Sugiharos „Gyvybės vizų“ išdavimo metinės

posted in: Naujienos, Projektai | 0

 

Šių metų rugsėjo 4-5 dienomis Kaune ir Vilniuje vyko renginiai, skirti pagerbti garsų žydų gelbėtoją, prieš Antrajam pasauliniui karui užgriūvant Lietuvą Kaune rezidavusį Japonijos vicekonsulą Čiunę Sugiharą. Geros valios fondas didžiuojasi, galėjęs paremti šią svarbią iniciatyvą.

Č. Sugihara kartu su Nyderlandų Karalystės garbės konsulu Janu Zvartendijku  1940 metais išdavė žydų tautybės žmonėms tranzitines vizas į Japoniją ir išgelbėjo tūkstančius gyvybių.  Net po Japonijos konsulato uždarymo 1940 metais, nuo rugpjūčio 28 d. iki rugsėjo 4 d. Chiune Sugihara tęsė „Gyvybės vizų“ išdavimą Metropolio viešbutyje. Išvykdamas iš Lietuvos rugsėjo 4 d. jis vis dar dalino „Gyvybės vizas“ iki pat traukiniui išvykstant iš Kauno stoties.

Šio ypatingo žygdarbio 75-ųjų metinių proga, įamžinant diplomato atminimą ant „Metropolio“ viešbučio ir Kauno geležinkelio stoties pastatų pritvirtintos dvi memorialinės lentos. Kauno geležinkelio stotyje taip pat vyko trumpametražinių filmų peržiūra apie Č. Sugiharą ir buvo atidaryta fotografijų paroda, kurioje eksponuojamos su abiem diplomatais ir „Gyvybės vizų“ išgelbėtaisiais susijusios fotografijos. Parodoje taip pat galima pamatyti iš Japonijos miesto Tsuruga atkeliavusią Sugiharos išduotų vizų kopijų parodą.

Kaune ir Vilniuje taip pat vyko susitikimai su Č. Sugiharos išgelbėtaisiais australu Marcelu Weylandu ir izraeliete Nina Adamoni, specialiai šia iškilminga proga atvykusiais į Lietuvą. Vieno iš susitikimų metu N. Adamoni taip kalbėjo apie savo gelbėtoją: „Jei ne jis, nebūčiau galėjusi išauginti dviejų dukterų, penkių anūkų, turėjusi sėkmingos karjeros ir apskritai – gyvenimo. Ačiū jam, kad savo ir savo šeimos gyvybe jis rizikavo dėl visiškai nepažįstamų žmonių.“

Renginių akimirkos: http://kauno.diena.lt/naujienos/lietuva/salies-pulsas/nulenke-galva-pries-zydu-gelbetoja-c-sugihara-708706