Kviečiame į baigiamąjį projekto „Išsaugokime Švėkšnos sinagogą“ renginį

Kviečiame į baigiamąjį projekto „Išsaugokime Švėkšnos sinagogą“ renginį

posted in: Projektai | 0

Geros valios fondas kviečia rugsėjo 25 d. apsilankyti Švėkšnoje ir iš arčiau susipažinti su žydų kultūra, tradicijomis, paveldu, susitikti su žydų bendruomenių atstovais.

Geros valios fondo finansuojamu projektu „Išsaugokime Švėkšnos sinagogą“ siekiama atkreipti visuomenės ir valdžios institucijų dėmesį į nedideliuose miesteliuose išlikusį žydų bendruomenių architektūrinį paveldą, šviesti vietos gyventojus, parodant ne tik tautų kultūrinius skirtumus, bet ir panašumus. Labai svarbu ugdyti jaunąją kartą be stereotipinio mąstymo, griauti sklandančius mitus, diegti patriotiškumą. Žinant, kad dauguma mitų ir stereotipų gimsta iš paprasčiausio nežinojimo, siekiama suteikti galimybę pabendrauti su žydų tautybės žmonėmis, susipažinti su jų praeitimi ir dabartine bendruomenių situacija. Svarbu suvokti, jog išlikęs žydiškas paveldas yra Lietuvos paveldas ir tuo rūpintis privalome visi kartu.

Rugsėjis Švėkšnoje išskirtinai skirtas žydų tematikai. Rugsėjo 6 d., įvyko Žydų kultūros dienos renginys, mėnesio viduryje Švėkšnos jaunimas rinkosi tvarkyti senųjų žydų kapinaičių. Tokiu būdu siekiama vaikams ugdyti patiotiškumo jausmą, perteikti informaciją laisva forma, skatinti bendradarbiavimą bei savanorystę.

Projekto baigiamojo renginio programa padalinta į dvi dalis: pirmojoje  išgirsime 7 pranešėjus: Klaipėdos žydų bendruomenės atstovas Elijas Danas Pyragas pristatys judėjų šventes bei košerinio maisto reikšmę, Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman paskos apie savo miesto bendruomenę, žydų jaunimo mokslą. Kraštietis Vytautas Toleikis visus turėtų sudominti pranešimu „Pamario žemės pasakojimas – ką jam duoda litvakiškas kontekstas?“, o istorikas Justas Stončius kalbės retai gvildenama, tačiau labai aktualia tema „Sovietinio režimo poveikis lietuvių-žydų santykių raidai atkūrus Lietuvos nepriklausomybę“. Apie tradicinį judaizmą kalbės Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas, o pačią bendruomenę pristatys Ieva Černevičiūtė. Su Lietuvos sinagogų architektūra supažindins Marija Rupeikienė.

Dienos pabaigoje svečiai turės galimybę susipažinti su turtinga Švėkšnos miestelio istorija, architektūra, pamatyti Švėkšnos sinagogą iš vidaus, reziumuoti dienos informaciją.

Vakarinė renginio dalis vyks prie Švėkšnos sinagogos pastato (Liepų a.) ir prasidės nuo Vitalij Neugasimov (Quorum grupės nario) pasirodymo. Vėliau bus demonstruojamos 3D projekcijos ant sinagogos pastato: akcentuojama Švėkšnos sinagogos pastato evoliucija (prieš tai stovėjusios medinės sinagogos, gaisras – vėliau – II pasaulinio karas: bendruomenė sunaikinta, pastatas naudotas įvairiems tikslams, bet ne kaip maldos namai). Žiūrovai turės galimybę patys vizualiai keisti pastato išvaizdą.

Projektą „Išsaugokime Švėkšnos sinagogą“ inicijavo ir koordinuoja Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Švėkšnos skyrius, finansuoja Lietuvos kultūros taryba (LTKT) ir Geros valios fondas (GVF).

Renginys įtrauktas į oficialią renginių programą, skirtą YIVO 90 metų jubiliejui.

Maloniai kviečiame dalyvauti baigiamajame projekto renginyje!

Daugiau informacijos:

Monika Žąsytienė, 8 657 57152, monika.zasytiene@gmail.com