Premjeras susitiko su Amerikos žydų komiteto delegacija

Premjeras susitiko su Amerikos žydų komiteto delegacija

posted in: Naujienos, Uncategorized | 0

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius kartu su Vyriausybės kanclerio pirmuoju pavaduotoju Rimantu Vaitkumi susitiko su Amerikos žydų komiteto nariais. Susitikime pabrėžtos Lietuvos pastangos atkuriant istorinį teisingumą ir išsaugant žydų kultūrinį paveldą mūsų šalyje, akcentuotas glaudus Vyriausybės bendradarbiavimas su Lietuvos ir tarptautinėmis žydų bendruomenėmis, taip pat pasikeista nuomonėmis ir įžvalgomis apie tarptautines aktualijas.

„Brangūs Komiteto nariai, dėkoju už Jūsų apsilankymą Lietuvoje tokiu mūsų šaliai svarbiu laikotarpiu – artėjant Sausio 13-osios minėjimui ir valstybės 25-mečio jubiliejui. Šiomis dienomis mes pagerbiame už laisvę žuvusius žmones, mūsų šalies didvyrius“, – sakė premjeras A. Butkevičius.

Amerikos žydų komiteto vykdantysis direktorius Davidas Harris sakė, jog tokiu metu Lietuvoje lankosi neatsitiktinai. Taip Komiteto nariai siekia išreikšti solidarumą su lietuvių tauta. Jis priminė, kad Amerikos žydų komitetas buvo viena pirmųjų nevyriausybinių organizacijų JAV, raginusių šalies administraciją pripažinti Lietuvos nepriklausomybę.

Ministras Pirmininkas A. Butkevičius padėkojo už JAV paramą Lietuvai, nuolatinį buvimą ir matomumą tiek mūsų šalyje, tiek ir visame regione.

Premjeras taip pat pažymėjo, jog ypač džiaugiamasi puikiu bendradarbiavimu su Lietuvos ir pasaulio žydų bendruomenėmis. „Mes kartu sprendžiame sudėtingus klausimus, kartu minime skaudžias istorines datas, taip pat kartu švenčiame šventes, o mūsų turiningos diskusijos leidžia pasiekti konkrečių rezultatų“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Susikimo metu akcentuota, jog Lietuva, nepamiršdama praeities išgyvenimų, žiūri į ateitį, siekia bendradarbiavimo įvairiose srityse, tarp jų ir ekonominėje. Diskusijų metu taip pat aptarti tarptautinei bendruomenei aktualūs klausimai: padėtis Ukrainoje, migracijos krizė Europoje.

Amerikos žydų komitetas – tai žydų etninės tautos gynimo grupė įkurta 1906 metais. Tai viena iš seniausių žydų gynimo organizacijų JAV. Komiteto pagrindinė veiklos kryptis yra skatinti religines ir pilietines žydų teises tarptautiniu lygmeniu. Komitetas taip pat kovoja su diskriminacijos formomis JAV ir dirba vardan socialinės lygybės. Organizacija turi 22 regioninius biurus Jungtinėse Amerikos Valstijose, 9 užjūrio biurus ir bendradarbiauja su 32 žydų bendruomenės institucijomis visame pasaulyje.

© Lietuvos Vyriausybės kanceliarijos Spaudos tarnyba http://ministraspirmininkas.lrv.lt/lt/naujienos/premjeras-susitiko-su-amerikos-zydu-komiteto-delegacija