Parodos „Pabėgėliai Lietuvoje – tada ir dabar: 1939 ir 2016“ atidarymas

Parodos „Pabėgėliai Lietuvoje – tada ir dabar: 1939 ir 2016“ atidarymas

posted in: Naujienos, Projektai | 0
Kovo 31 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre atidaroma fotografijų paroda iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus rinkinių „Iš nežinios į nežinią: Antrojo pasaulinio karo atbėgėliai Lietuvoje“. Paroda ir naujai išleistas jos katalogas, kurio leidybą rėmė Geros valios fondas, bus pristatomi aktualių politinių diskusijų fone, kuriose dalyvaus Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris ir istorinio katalogo straipsnio autorius dr. Gintautas Surgailis. Jie pasidalins įžvalgomis ir mintimis apie tų laikų ir šių dienų pabėgėlius Europoje.

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje saugomą unikalią 76 fotografijų kolekciją pristatys muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis ir parodos kuratorė bei katalogo sudarytoja Vaida Sirvydaitė-Rakutienė. 1940 m. sausio viduryje Lietuvoje apytikriai buvo jau 34 939 Antrojo pasaulinio karo atbėgėliai: 4173 lietuviai, 17 297 lenkai, gudai, rusai ir 13 469 žydai. Vilniuje tvyrojusią atmosferą įamžino fotografų šeima Edmundas (1905–1984) ir Boleslava (Tallat-Kelpšaitė, 1908–1982) Zdanauskai, vykdydami draugijos Vilniaus kraštui remti misiją. Fotografijas lydi draugijos atstovo iškalbingas vaizdų aprašymas.

 

Tolerancijos centre vyksianti diskusija bus sinchroniškai verčiama į anglų kalbą, siekiant ir tarptautinei auditorijai paskleisti žinią apie prieškarinės Lietuvos gebėjimą, nepaisant Antrojo Pasaulinio karo grėsmės, pasirūpinti 1939 m. į ją pradėjusiais plūsti atbėgėliais. Pasak Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktoriaus Marko Zingerio, „tuometinė Lietuva, kaip atrodo, buvo daug geriau pasirengusi priimti karo pabėgėlių srautus: ką tik atgautame Vilniaus mieste pabėgėliams iš karo niokojamos Europos buvo organizuotos labdaringos draugijos, sukurta laikino apgyvendinimo ir netgi švietimo sistema“.

Paroda „Iš nežinios į nežinią: Antrojo pasaulinio karo atbėgėliai Lietuvoje“ Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre veiks iki 2016 m. gegužės 22 d.

Pabegeliai-1