ŠIUOLAIKINĖS LIETUVIŲ TAPYBOS PARODOS „ZAKHOR. PRISIMINK. ŽYDIŠKOJO  VILNIAUS ĮVAIZDŽIŲ TOPOGRAFIJA“ KATALOGAS PRISTATOMAS VILNIUJE

ŠIUOLAIKINĖS LIETUVIŲ TAPYBOS PARODOS „ZAKHOR. PRISIMINK. ŽYDIŠKOJO VILNIAUS ĮVAIZDŽIŲ TOPOGRAFIJA“ KATALOGAS PRISTATOMAS VILNIUJE

posted in: Naujienos, Projektai | 0

Balandžio 14 d. (ketvirtadienį) 19 val. Vilniuje, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės namuose (Pylimo g. 4), pristatomas keliaujančios šiuolaikinės lietuvių tapybos ir fotografijos parodos „Zakhor. Prisimink. Žydiškojo Vilniaus įvaizdžių topografija“ katalogas. Katalogo rengėjai ir sudarytojai – parodos kuratoriai Linas Liandzbergis, Elke-Vera Kotowski ir Gabrielė Žaidytė. Renginyje taip pat dalyvaus Moses Mendelssohno Europos žydų studijų centro Potsdame direktorius ir steigėjas prof. Julius Schoepsas.

Katalogas pristatomas parodą išlydint į Pietų Afrikos Respublikos muziejų erdves. Ši paroda jau buvo eksponuota Vilniaus miesto rotušėje ir Konrado Adenauerio fonde Berlyne. Gegužės – rugpjūčio mėnesiais jos lauks Keiptauno Pietų Afrikos žydų muziejaus ir Johannesburgo Holokausto muziejaus salės. Vėliau ji vyks į Izraelį, Argentiną ir kitas šalis, kuriose gyvena gausios litvakų bendruomenės.

Katalogo pristatymo metu bus galima pamatyti ne tik trumpo metro filmą, kuriame dokumentuojami jau įvykę parodos atidarymai, tačiau ir parodoje dalyvaujančių menininkų kūrinių kolekciją. Ją sudaro į Pietų Afriką išvykstančių darbų eskizai ir kiti darbai iš autorių kūrybinių biografijų. Renginio metu taip pat skambės žinomo lietuvių džiazo muzikanto Kęstučio Vaiginio atliekamos džiazo improvizacijos.

Parodoje, skirtoje žydiškojo Vilniaus istorijos reminescencijoms mene, prisimenamas Vilnius kaip vienas didžiausių Rytų Europos žydų religinių ir kultūrinių centrų. Multikultūrinis miestas, simboliškai vadintas Šiaurės Jeruzale, turėjęs savo „100 sinagogų miesto“ mitą bei realybes. Miestas, kuriame gyveno ir kūrė žymūs žydų tautybės mokslininkai, filosofai, rabinai, intelektualai, leidėjai ir menininkai.

Kaip teigia projekto vadovė, katalogo sudarytoja, Moses Mendelssohno centro docentė, dr. Elke-Vera  Kotowski: „Aš labai džiaugiuosi, kad šios parodos katalogas pasieks plačią auditoriją įvairiose šalyse, kuri turės puikią progą susipažinti su šiuolaikiniu lietuvių menu bei žydiškojo Vilniaus istorija.“

LR kultūros atašė Vokietijoje dr. Gabrielės Žaidytės teigimu, „Paroda „Zakhor. Prisimink. Žydiškojo Vilniaus įvaizdžių topografija“ –  tai ne tik vizualinės mūsų istorijos refleksijos, bet ir šiandien miesto ateičiai užduodami klausimai. Ar kada šis miestas vėl garsės savo tolerancija, papildydamas laisvos dvasios Europos miestų žemėlapį?“

Projekto menininkai: Kunigunda Dineikaitė, Bronius Gražys, Audrius Gražys, Algis Griškevičius, Adomas Jacovskis, Aleksandra Jacovskytė, Jolanta Kyzikaitė, Linas Liandzbergis, Vilmantas Marcinkevičius, Eva Pohlke, Raimondas Savickas, Adasa Skliutauskaitė, Alonas Štelmanas, Arūnė Tornau.

Parodos kuratoriai bei katalogo sudarytojai: Linas Liandzbergis, Gabrielė Žaidytė, Elke-Vera Kotowski.

Projekto rengėjai: Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, LR kultūros atašė Vokietijoje, Moses Mendelssohno Europos žydų studijų centras (Potsdamas).

Projekto partneriai: LR Kultūros ministerija, Konrado Adenauerio fondas, Dailininkų sąjungos galerija.

Projekto rėmėjai: Geros valios fondas, Kultūros taryba, Moses Mendelssohno fondas, VšĮ Šiaurės Jeruzalė.
LR Kultūros atašė Vokietijoje informacija

Zakhor