Panevėžio miesto žydų bendruomenė lankėsi Aušvico ir Birkenau koncentracijos stovykloje

Panevėžio miesto žydų bendruomenė lankėsi Aušvico ir Birkenau koncentracijos stovykloje

posted in: LŽB projektai, Naujienos | 0

Panevėžio žydų bendruomenėje  rugsėjo mėnesį  vyko daug renginių, skirtų Holokausto minėjimui. Rugpjūčio mėnesį Panevėžio  bendruomenės nariai dalyvavo Biržų, Kupiškio, Rokiškio miestelių žydų bendruomenių sunaikinimo metinių paminėjime.

Įgyvendindami Geros valios fondo projektą, aukų atminimo ciklą užbaigėme rugsėjo 30 d., surengę kelionę į Lenkiją, kur Panevėžio  bendruomenės nariai  aplankė Aušvico ir Birkenau koncentracijos stovyklas.

Kelionės metu Panevėžio žydų bendruomenės nariai  sužinojo daug tragiškų istorijų apie Antrojo pasaulinio karo laikotarpio įvykius. Ekskursija po mirties lagerio Aušvico ir Birkenau žemę vaikams ir jų tėvams paliko didelį įspūdį. Ten buvo nužudyta  virš 1,5 milijono žydų, lenkų, rusų, romų ir kitų tautybių žmonių. Dujų kamerose, naciai ir jų pagalbininkai žudė kalinius, nekaltų  žmonių kūnai buvo sudeginti krosnyje.

Panevėžio grupė aplankė vaikų barakus Birkenau, kur buvo žudomi vaikai nuo 2-16 metų,  pamatę baisias sąlygas, kur jie gyveno be savo tėvų, alkani ir ligoti, – mūsų vaikai nesulaikė ašarų.

Grupės nariai Aušvico ir Birkenau stovyklose išvydę tokias žiaurias sąlygas, kur buvo naikinami pagyvenusios moterys ir vaikai, padarė išvadą, kad naciai norėjo ištrinti ir sunaikinti visą žydų tautą iš pasaulio žemėlapio.

Ar įmanoma po tokios kelionės ramiai naktį miegoti, kai pamatai  kraupias ir žiaurias vietas, – širdį spaudžia, negali nieko kalbėti, tik nuryti gumulą burnoje.

Taip pat bendruomenė aplankė Krokuvos žydų kapines, vieną  seniausių žydų  kapinių Europoje, kur buvo palaidoti Krokuvos žydų bendruomenės nariai. Gaila, kad mes pamatėme liūdną vaizdą, labai apleistas kapines, apaugusias dygliuotomis žolėmis. Miesto savivaldybė neturi noro sutvarkyti tokią dažnai lankomą turistų vietą.

Manome, kad reikia priminti Krokuvos  savivaldybei, kad jų pareiga yra ir kultūros paveldo objektų tvarkymas, juk jis susijęs su žydų istorija.

Dabar Lenkijoj gyvena apie 2000 žydų, o Krokuvoj apie 500 žydų, dauguma  jų pagyvenę žmonės.

Lenkijoj prieš Antrąjį pasaulinį karą gyveno 3 mln. 2000 žydų, kiekvienas miestas turėjo šimtus sinagogų, buvo mokyklos ir gimnazijos, labdaros  draugijos. Lenkija buvo garsi Talmudo žinovais ir mokslininkais.

Panevėžio žydų bendruomenė dėkinga už paramą  Jurijui ir Svetlanai Grafman, organizuojant ekskursiją.

Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Genadijus Kofmanas