Informacija žiniasklaidai: Atrasta centrinė Vilniaus didžiosios sinagogos dalis – bima

Informacija žiniasklaidai: Atrasta centrinė Vilniaus didžiosios sinagogos dalis – bima

posted in: Naujienos | 0

Untitled

Izraelio senienų tarnyba, Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos, VšĮ Geros valios fondas ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė praneša apie puikius trečiojo sezono Vilniaus didžiosios sinagogos teritorijos archeologinių tyrimų rezultatus.

Šių metų archeologiniai tyrimai, vedami Dr. Jon Seligman (Izraelio kultūros vertybių tarnybos) ir Justino Račo (Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos), susitelkė ties išorinių sinagogos mikvos (pirties) sienų nustatymu ir Didžiosios sinagogos galinės sienos atvėrimu.

2018 m. liepos 26 d. (ketvirtadienį) 14 val. kviečiame žiniasklaidos atstovus į Didžiosios sinagogos archeologinių tyrimų vietą (Vokiečių g. 13 A) iš arčiau susipažinti su unikalaus didžiojo judėjų religinio centro paveldo išlikimą liudijančiais radiniais.

Numatomas Vilniaus didžiosios sinagogos komplekso tyrimus vykdžiusios archeologų grupės, Vilniaus m. savivaldybės mero Remigijaus Šimašiaus, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės ir VšĮ „Geros valios fondas“ pirmininkės Fainos Kukliansky dalyvavimas.

Tarptautinės izraeliečių, amerikiečių ir lietuvių archeologų grupės atliktų tyrimų metu buvo ne tik atrasta didžiulė išorinė galinė Didžiosios sinagogos siena, dalis Sinagogos grindų, bet taip pat dalis bimos. Bima –  centrinė sinagogos dalis, pakyla, nuo kurios paprastai rabinas skaito Torą ir veda pamaldas – buvo atrasta tiesiai po buvusiu darželio pastatu, pastatytu 1952 m.

Bima sukonstruota 18 a. ir padovanota Sinagogai garsaus žydų mecenato, kuris buvo žinomas Yesodo vardu.  Sudėtingą dvipakopę barokinę bimą puošė keturios toskaniško ir aštuonios korintietiškos stiliaus kolonos. Šių kolonų dalys taip pat buvo atrastos tyrimų metu. Išlikusi Vilniaus didžiosios sinagogos bima, nuo kurios šimtmečiais buvo skaitoma Tora Vilniaus žydų religinės bendruomenės nariams iki kol sinagogą padegė naciai, o vėliau sunaikino sovietai, yra istorinės reikšmės atradimas.

Taip pat pirmą kartą buvo atvertos didelės sinagogos pirties ir spalvingomis plytelėmis dekoruotos vyrų mikvos (ritualinės vonios) dalys.

Šie atradimai liudija didžiulį tolimesnių archeologinių turimų potencialą – tikėtina, kad išliko ir daugiau unikalių Didžiosios Vilniaus sinagogos fragmentų.

Darbai atlikti padedant Zenonui Bauboniui (Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos, Lietuva), prof. Ričardui Freundui (Hatfordo universitetas, Konektikuto valstija, JAV), prof. Harry Jol (Viskonsino universitetas, Eau Claire, JAV) ir prof. Philip  Reeder (Duquesne universitetas, Pitsburgo valstija, JAV).

Projektas dalinai finansuojamas Geros valios fondo įgyvendinant projektą “Didžiosios Vilniaus sinagogos ir sinagogos kiemo archeologiniai tyrimai / The archaelogical research of the Great Vilnius synagogue and Shullhoyf, projekto Nr.: GVF-271/2017(2)PR. Projekto pagrindinis partneris – Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė.


Kontaktai pasiteiravimui:

Dr. Jon Seligman – Izraelio senienų tarnyba, Jeruzalė, Izraelis, jon@israntique.org.il

Zenonas Baubonis ir Justinas Račas – Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos, Vilnius, Lietuva, z.baubonis@gmail.com

Monika Antanaitytė – Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, Vilnius, Lietuva, +37067240942, info@lzb.lt


Nuotraukų autorė Jūratė Raugalienė