Kviečiame susipažinti su filmu apie Pikelių miestelio žydus, sukurtu moksleivių

posted in: Naujienos | 0

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kviečia Jus susipažinti su Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos mokinių ir mokytojų kurta video medžiaga apie Pikelių miestelio žydus. Šis trumpas filmas buvo pristatytas nacionalinėje meninėje konferencijoje „Lietuvos miestuose ir miesteliuose gyvenusių žydų istorijos“, skirtoje paminėti Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną. Konferenciją organizavo Tarptautinė komisija kartu su Ariogalos gimnazijos Tolerancijos ugdymo centru.

„Atmintis. Pikelių žydai“ autorės – Merkelio Račkausko gimnazijos abiturientės Lauryna Kaminskaitė ir Viltė Radavičiūtė.
Gimnazistės savo filmuke kalbino pikeliškę Juzefą Statkutę. Tuomet, kai merginos bendravo su pikeliške, jai buvo 93 metai, tačiau moteris prisiminė ir papasakojo apie Pikelių praeitį, kai beveik 70 procentų miestelių gyventojų sudarė žydų tautybės žmonės. Ji prisiminė Pikeliuose gyvenusių žydų pavardes, dalijosi prisiminimais apie tai, kur ir kokia šeima gyveno.

„Manau, kad yra dar daug istorijų, kurių seni žmonės nepapasakojo ir kurių niekas neišgirdo. Mūsų pašnekovė Juzefa Statkutė savo akimis regėjo tai, kas kadaise vyko Lietuvoje ir Pikeliuose, matė, kaip žydai gyveno ir kas juos ištiko. Kitaip tariant, mūsų pašnekovė buvo išsaugojusi gyvąją patirtį“, – sakė abiturientė.

Šis filmas video konkurse „Mažeikių krašto kultūros paveldas“ išrinktas geriausiu moksleivių grupėje.

Daugiau apie tai skaitykite: http://www.santarve.lt/aktualijos/kultura/gimnazistai-gyvas-prisilietimas-prie-istorijos-paveikesnis/?fbclid=IwAR179v7jKnDClvPer2Lihs1tA68N1m_R794bl6CijPU9DINVlbaRu3NGMfo

Filmą „Pikelių miestelio žydai“ galite pamatyti čia: https://www.youtube.com/watch?v=YwQODH1M19Q

Projektas dalinai finansuojamas Geros valios fondo įgyvendinant Tarptautinės komisijos projektą Nr. PR/GVF-209/2017.