QUESTIONS – ANSWERS
Have you almost finished filling the application of PI Good Will Foundation, but you still have some unsolved questions? If so, you are invited to read the frequently asked questions on this call for applications: 
http://gvf.lt/en/2017/02/13/pi-good-will-foundations-call-for-applications/
Also, we remind you that the deadline to submit the applications is 17th of March.

1. Question. Following the Article 25 of Application Guidelines for Projects financed by Good Will Foundation (hereinafter – the Guidelines), where the record mentioned in the Article 25.2.5. can be issued?
1. Answer. Criminal record is issued by the Information Technology and Communications Department under the Ministry of the Interior of the Republic of Lithuania (http://www.ird.lt/teistumo-neteistumo-pazymu-uzsakymo-rengimo-ir-isdavimo-tvarkos/). The record justifying that the applicant is not indebted to the State Tax Inspectorate under the Ministry of Finance of the Republic of Lithuania is issued by the State Tax Inspectorate under the Ministry of Finance of the Republic of Lithuania (at STI districts; https://www.vmi.lt/cms/pazymos-apie-atsiskaityma-su-biudzetu-isdavimas). The record justifying that the applicant is not indebted to the State Social Insurance Fund under the Ministry of Social Security and Labour of the Republic of Lithuania is issued by the territorial departments of the State Social Insurance Fund (http://www.sodra.lt/lt/situacijos/informacija-draudejams/noriu-gauti-pazyma).
The applicant can submit the document issued by the State Enterprise Center of Registers under the procedures determined by the Government of the Republic of Lithuania instead of previously mentioned separate documents (records). This document justifies the data regulated by the united competent institutions (if the record issued by the State Enterprise Center of Registers justifies that previously stated requirements are suitable; http://www.registrucentras.lt/p/71).
If the document was issued earlier than 60 days until the deadline of project application submission, but its validity is longer than the deadline of project application submission, then such a document is acceptable during its validity period. 
2. Question. Following the Article 25 of the Guidelines, what kind of documents must be submitted by the enterprises, institutions and organizations registered abroad instead of relevant documents stated in the Article 25.2.5?

2. Answer. The enterprises, institutions and organizations registered abroad must submit the documents justifying the information stated in the Article 25.2.5. by following the legislation of origin country which regulates the issue of such documents. If the applicant cannot submit these documents because such documents are not issued in the country or such documents do not encompass all the questions in the country, then the declaration on oath is submitted in free format. 
3. Question. Following the Article 19.2. of the Guidelines, if the costs for acquisition of fixed asset are planned in the project, then it is mandatory to add the standards of depreciation of fixed asset which are confirmed by applicant’s organization and minimum value of fixed asset which are applied in the organization according to the types of asset. That means that the applicant himself must evaluate whether to assign the item to the fixed asset. But we noticed that there is an explanation text in the first line of costs in the estimate form which states that “fixed assets in the project are considered as items whose purchase value is bigger than EUR 290”. What kind of depreciation standards do we need to follow while filling the application? 
3. Answer. You need to follow provisions of the Guidelines while filling the application. You must follow the Article 19.2. of the Guidelines while planning the costs for the fixed asset. 

4. Question. If the applicant submits several (more than one) project applications, must he submit the separate sets of appendixes named in the Article 25.2 of the Guidelines with each project application? Is it mandatory to submit the appendixes which were submitted with project application in previous years and which have not changed till the submission of application in current year? 
4. Answer. If the applicant (legal entity or natural person) submits several applications, then only one set of appendixes named in the Article 25.2 of the Guidelines can be submitted / sent. In those cases when the applicant has submitted the appendixes named in the Article 25.2 of the Guidelines in previous years and they have not changed till the submission of new application in current year, it is allowed not to submit them repeatedly in current year, but only after agreeing on this with PI Good Will Foundation. 
5. Question. Who is / can be the partners of the project?
5. Answer. Project partners are legal entities which are implementing the project together with the project executor on the grounds of the united activity agreement and which are achieving the objectives of the project. The participation of partners in the project must be reasoned. It is important that the partnership would not burden the project, but would create the benefit for both the project executor and the partner. If it is intended that the partners are going to participate in the project, they should be included from the beginning during the formulation of the project’s idea and during the stage of application arrangement in order to get acquainted with the project in advance and to know their fields of responsibilities. It is important that partners would be responsible at least for one activity and would appoint the responsible person who would communicate with the project manager directly. While implementing the project together, partners shall cooperate their deposit money, work and (or) abilities, so it is necessary to determine clearly the input and fields of responsibility of each partner in the united activity agreement. 
6. Question. What are and what kind of documents can be the documents which ground the contribution to the project?
6. Answer. The document grounding the contribution to the project is the document confirmed by the head of the applicant / partner (-s) / sponsor (-s) or authorized person about the decision to contribute to the payment of project costs with the particular fixed amount of money by using the particular fixed source of funds. The document grounding the contribution to the project can be the decision, protocol, guarantee letter or document in similar format.
7th Question. When planning the administrative expenses, is the fixed maximum expenditure limits calculated from the total value of the project or calculated from the sum requested from the Foundation?  

7th Answer. All the percentage limits to count an expenses, indicated in the articles 20.1. and 20.2. in the Guidelines, are calculated from the total value of the project, independently from the financial sources and their intensity. On 14th of February 2017, by the decision of the sole shareholder No. 1/2017-02-14, the article 20.1. in the Guidelines was explained in a new version, leveling the principles of calculations of the fixed norms indicated in the articles 20.1. and 20.2.

