Kaune įamžintas Nyderlandų garbės konsulo Lietuvoje, Pasaulio tautų teisuolio J. Zwartendijk atminimas

Kaune įamžintas Nyderlandų garbės konsulo Lietuvoje, Pasaulio tautų teisuolio J. Zwartendijk atminimas

posted in: Naujienos | 0

2018 m. birželio 15 d. Kaune įamžintas Nyderlandų garbės konsulo Lietuvoje, Pasaulio tautų teisuolio J. Zwartendijk atminimas. Laisvės alėją, vietą priešais buvusį J. Zwartendijk, kaip kompanijos “Philips Lietuva” vadovo, ofisą, papuošė šviesos instaliacija ir atminimo plokštė grindinyje.

J. Zwartendijk 1940 m. vasarą per 10 dienų išdavė 2400 vizų į Kiurasao salą, taip suteikdamas ateitį ne tik šiems tūkstančiams žydų, bet ir jų palikuonims. Kūrinį, įamžinantį šį J. Zwartendijk humanistinį poelgį sukūrė Nyderlandų menininkė Giny Vos. Šviečianti spiralė simbolizuoja gyvenimą, judėjimą, augimą, viltį, kiekviena joje esanti skirtingo ilgio ir spalvos LED juostelė skirta vis kitam išgelbėtam žmogui, akcentuojamas ne tų laikų tragizmas, bet išgelbėjimas, jo nešama viltis, šviesa ir ateitis.

Daugiau apie tai skaitykite: https://www.lzb.lt/2018/06/16/kaune-iamzintas-nyderlandu-garbes-konsulo-lietuvoje-pasaulio-tautu-teisuolio-j-zwartendijk-atminimas/

Projektas dalinai finansuojamas Geros valios fondo įgyvendinant Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės projektą Nr. GVF-236/2017(2)PR.