Geros valios fondas kviečia Jus į diskusiją „Tarp praeities ir ateities: apmąstymai apie žmogaus būklę“

Geros valios fondas kviečia Jus į diskusiją „Tarp praeities ir ateities: apmąstymai apie žmogaus būklę“

posted in: Naujienos | 0

„Tarp praeities ir ateities: apmąstymai apie žmogaus būklę“

Renginio laikas: rugsėjo 25 d., 18.00 val.

Renginio vieta: Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centras (Naugarduko g. 10/2, Vilnius).

Kviečiame į baigiamąją diskusiją „Tarp praeities ir ateities: apmąstymai apie žmogaus būklę“, organizuojamą pagal kultūros žurnalo Naujasis Židinys-Aidai su Geros Valios Fondo parama vykdomą projektą “Kaip būti po Holokausto? Žydiškieji svarstymai apie politiką, etiką ir tapatybę įvairovės pasaulyje“, projekto Nr. PR/GVF-222/2017.

1994 metais rašytame laiške XXI amžiui, žydų filosofas, idėjų istorikas Isaiah Berlinas rašė: “Aš esu laimingas, kad jūs, su kuriais aš šiandien šnekuosi, regėsite XXI amžių, kuris, esu tikras, gali būti geresnis laikas žmonijai nei mano siaubingas amžius”. Represijos, kankinimai, žudynės, kurias vykdė Leninas, Stalinas, Hitleris, Mao, Pol Potas, ir sisteminiai informacijos klastojimai, neleidę eilę metų sužinoti apie šio laikmečio siaubus, – visa tai neturi precedento, tęsia Berlinas, tikėdamas, kad XX a. taps pamoka ateičiai.

Berlinui bei kitiems žydų kilmės filosofams praėjęs amžius tapo ne tik profesionalių apmąstymų objektu, bet, kaip ir kiekvienai žydų kilmės šeimai Europoje, giliai asmeniškai išgyventa patirtimi. Filosofinės refleksijos ir asmeninės patirties „mišinys“ sudaro žydiškųjų svarstymų apie žmogų ir politiką, istoriją ir ateitį ypatingumą. Berlinas, kaip ir Hannah Arendt, Leo Straussas, Emmanuelis Levinas, Karlas Lowithas, Jacques Derrida XX a. tragedijų akivaizdoje iš naujo kelia klausimus apie žmogaus prigimtį ir jo likimą moderniame pasaulyje, teisingumą, laisvę ir tiesą. Šiandien, vėl susvyravus žmonių pasitikėjimu vieni kitais, tiesa bei demokratine santvarka, žydiškieji svarstymai tampa ne tik aktualiu palikimu, bet ir savotišku įspėjimu XXI amžiui.

Renginyje dalyvauja paskaitų ir tekstų autoriai. Diskusiją moderuoja – doc. dr. Nerijus Šepetys, žurnalo Naujasis Židinys-Aidai specialusis redaktorius. Ypatingas reginio svečias – Vilius Bartninkas, Kembridžo Universiteto doktorantas, į lietuvių kalbą išvertęs Hannos Arendt knygą “Eichmannas Jeruzalėje. Ataskaita apie blogio banalumą”. Sveikinimo žodį tars Markas Zingeris, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius.

Iš viso projekto rėmuose rengiamos 8 paskaitos, kurios perkeliamos į tekstus, publikuojamus periodiniame kultūros žurnale Naujasis Židinys-Aidai bei www.bernardinai.lt.

 

Išspausdintų straipsnių archyvas:

Simas Čelutka

„Arendt iki Eichmanno. Blogio šaknų paieškos politikoje“

Laurynas Peluritis

„Dvi laisvės sampratos ir valstybės problema“

Donatas Puslys

„Amosas Ozas ir žydiškosios tapatybės klausimas“

Viktoras Bachmetjevas

„Emmanuelio Levino mąstymas ir trys jo kontekstai“

Aistė Noreikaitė

„Moralės objektyvumas reliatyvistiniame pasaulyje“

Simona Merkinaitė

„Kaip mąstyti apie istoriją moderniame pasaulyje“

Ruslanas Baranovas

„Demokratija, autoimuninės ligos ir sprendimai“

Untitled