Kelmėje atidengtas paminklas žymiam litvakui rašytojui Icchokui Merui įamžinti

Kelmėje atidengtas paminklas žymiam litvakui rašytojui Icchokui Merui įamžinti

posted in: Naujienos | 0

Kovo 13-ąją, minint rašytojo Icchoko Mero penktąsias mirties metines Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondas ir Žydų bendruomenė „Vilnius – Lietuvos Jeruzalė“ su Kelmės rajono savivaldybe pakvietė į Icchoko Mero paminklo atidengimo ceremoniją Kelmėje Icchoko Mero aikštėje, prie Jono Graičiūno gimnazijos. Renginyje dalyvavo šios gimnazijos mokytojai ir mokiniai, Kelmės savivaldybės atstovai, svečiai iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio, visi vertinantys I. Mero literatūrinį palikimą.

Į paminklo atidengimo ceremoniją iš Izraelio atvyko pirmųjų Icchoko Mero romanų „Ant ko laikosi pasaulis“, „Lygiosios trunka akimirką“ vertėjas į rusų kalbą Feliksas Dektoras.

Šie I. Mero romanai, o taip pat ir jo apsakymų rinkinys „Geltonas lopas“ – tai pirmieji kūriniai Holokausto tema visoje Sovietų Sąjungoje, jie buvo išleisti didžiuliais tiražais ir išgarsino rašytoją. 1995 metais rašytojas buvo apdovanotas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino 3-iojo laipsnio ordinu, o 2010 metais – Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Renginyje dalyvavo Kauno, Panevėžio ir Šiaulių krašto žydų bendruomenių vadovai ir bendruomenių nariai.

Projektas dalinai finansuotas Geros valios fondo įgyvendinant Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondo projektą Nr. GVF-12/2018(2).