Mainai istoriniais faktais: Izraelis ir Panevėžys

Mainai istoriniais faktais: Izraelis ir Panevėžys

posted in: Naujienos | 0

Svečius iš Izraelio, Tel Avivo universiteto socialinių mokslų profesorę, daktarę Dafną ir jos vyrą Yachudą Beniachu, Tel Avivo universiteto okeanologijos mokslų profesorių, daktarą į Panevėžį atvedė…internetinis PŽB puslapis.

Pora išsikėlė sau tikslą atvykti į Aukštaitijos sostinę ir Panevėžio žydų bendruomenės archyvuose rasti ne tik dokumentus apie žydų gyvenimą mieste, bet ir apie savo senelius ir prosenelius.

Tačiau mainai išėjo abipusiai. Ir neaišku, kas daugiau laimėjo.

Po ilgo susirašinėjimo su Beniachu šeima, jie atsiuntė labai daug istorinių nuotraukų kopijų ir informacijos apie savo šeimą. Panevėžyje buvo rasti dokumentai apie jų senelių ir prosenelių likimą Lietuvoje, o taip pat ir Latvijoje bei Baltarusijoje. Svečiai PŽB archyve pirmą kartą atrado buvusios Panevėžio žydų-hebrajų gimnazijos nuotrauką su antspaudu. O sugretinus jų atsiųstas nuotraukas ir PŽB archyvų medžiagą paaiškėjo, kad jų senelis Yachuda Schnaider turėjo penkis vaikus (1912 m. nuotrauka).

Pats senelis Yachuda mokėsi Panevėžio hebrajų gimnazijoje ir ją 1926 m. baigė. Buvo aktyvus žydų organizacijų dalyvis. Po to mokytojavo hebrajų gimnazijoje. Jis buvo sušaudytas 1941 m. Kijeve „Babi Jar“.

Ponia Dafna iš savo archyvo atsiuntė unikalias nuotraukas, iš kurių sužinojome daug naudingos istorinės informacijos, kokios tuo metu egzistavo žydų jaunimo organizacijos. Dauguma tų organizacijų narių Holokausto metu buvo sušaudyti.