Nauji atradimai tyrinėjant Vilniaus Didžiąją sinagogą

Nauji atradimai tyrinėjant Vilniaus Didžiąją sinagogą

posted in: Naujienos | 0

Izraelio senienų tarnyba, Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos, Geros valios fondas ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė su džiaugsmu praneša apie penktojo Vilniaus Didžiosios sinagogos ir Šulhoifo (sinagogos kiemas su religinės, ritualinės ir edukacinės funkcijos pastatais) archeologinių kasinėjimų sezono rezultatus.

Šių metų kasinėjimų, vadovaujamų Izraelio senienų tarnybos archeologo Dr. Jon Seligman ir Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgų archeologo Justino Račo, metu daugiausiai susitelkta ties Sinagogos moterų zona (ezrat nashim) ir mikvos (ritualinės pirties baseino) pastato dalimi.

Lietuvos ir Izraelio archeologų komanda toliau tęsė darbus atidengiant pagrindinę XVII a. sinagogos salę, esančią į rytus nuo bimos (centrinė religinių apeigų vieta) ir Aron Kodešo (Toros rinkinių saugojimo vieta), tyrinėtų ankstesnįjį sezoną. Naujai atidengtų sinagogos plotų grindys buvo dekoruotos raudonų, juodų ir baltų gėlių raštais. Taip pat atidengta sinagogos moterų zona, pastatyta XVIII a. Ant sinagogos grindų buvo rastos didžiulės sugriautos kolonos liekanos, kurios čia atsidūrė Antrojo pasaulinio karo metais naciams, po to XX a. 6  dešimtmetyje ir sovietams, griaunant sinagogą. Taip pat ant grindų rasta mėlynai ir raudonai dekoruota sienos dalis, nematyta ir neužfiksuota jokiuose žinomuose sinagogos piešiniuose ar nuotraukose.

Be to, tyrimai buvo tęsiami ir didžiuliame rūsyje, esančiame po pirties ir mikvos pastatu. Rūsyje atidengti du dideli betoniniai pirties baseinai, užtikrinę, kad tikinčiųjų bendruomenė visada turėtų religiniams ritualams tinkamo tyro vandens. Mokslininkų grupė šiuo metu nagrinėja šių radinių reikšmę, kuri galėtų itin praturtinti mūsų supratimą apie šiuos atradimus ir Lietuvos žydų ritualinio apsiplovimo praktiką.

  • Dr. Jon Seligman – Izraelio senienų tarnyba

Izraelio senienų tarnyba

Jeruzalė, IZRAELIS

seligman.jon@gmail.com

  • Zenonas Baubonis ir Justinas Račas – Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos

VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“

Vilnius, LIETUVA

z.baubonis@gmail.com

justinas.racas@gmail.com

Vilniaus Didžiosios sinagogos archeologinius tyrinėjimus dalinai finansuoja VšĮ Geros valios fondas.