Geros valios fondas kviečia Jus į paskaitą iš paskaitų ciklo „Žydiškieji svarstymai“

Geros valios fondas kviečia Jus į paskaitą iš paskaitų ciklo „Žydiškieji svarstymai“

posted in: Naujienos | 0

Kultūros žurnalas „Naujasis Židinys-Aidai“ kartu su Vilniaus žydų viešąją biblioteka kviečia į filosofo Ruslano Baranovo viešąją paskaitą, kurioje ketinama nagrinėti iššūkius šiuolaikinei demokratijai.

Vakarų demokratinės valstybės yra sudėtingoje padėtyje: populizmo iškilimas, piliečių sekimas, asmeninius gyvenimus siekiantys reguliuoti įstatymai ir daugybė kitų problemų priverčia iš naujo apmąstyti demokratijos ir nedemokratinių priemonių, siekiant ją ginti ar sunaikinti, ryšį.

Šiuos daugialypius procesus savo politinėje filosofijoje, pasitelkdamas autoimuniteto sąvoką, apmąstė prancūzų filosofas Jacques Derrida. Pastarasis konceptas paskaitoje bus taikomas lietuviškoms politinėms realijoms aptarti. Lektorius bandys rekonstruoti per įvairius tekstus pasklidusią Derrida politinę mintį ir atskleisti jos visumą bei sąsajas su politinių patirčių kupinu šio mąstytojo gyvenimu.

Ruslanas Baranovas yra Vilniaus ir Turino universitetų filosofijos doktorantas, keletą metų mokęs filosofijos Vilniaus Valdorfo ir Karalienės Mortos mokyklose. Jis taip pat yra vienas iš el. žurnalo Doxa.lt bendraįkūrėjų ir redaktorių.

Šia paskaita žurnalas „Naujasis Židinys-Aidai“ su „Geros valios fondu“ tęsia viešų nemokamų paskaitų ir tekstų ciklą „Žydiškieji svarstymai“, kurio metu pristatomos ir apmąstomos garsiausių XX a. antros pusės žydų mąstytojų mintys.

Projektu „Kaip būti po Holokausto? Žydiškieji svarstymai apie politiką, etiką ir tapatybę įvairovės pasaulyje“ siekiama Lietuvos visuomenei pristatyti šiuolaikinę žydų politinę mintį ir kviesti diskusijomis permąstyti laisvės, etikos, politinio ir kultūrinio tapatumo problemas. Jo eigoje aptariami ir aktualiai interpretuojami tokie mąstytojai kaip Arendt, Isaiah Berlinas, Leo Straussas, Emmanuelis Levinas ir kt. Taip Lietuvoje turėtų būti nuosekliai aktualizuota šiuolaikinė žydų politinė mintis ir užtikrintas žydų kilmės autorių paveldo tęstinumas vis labiau kintančiame pasaulyje.

Iš viso pagal projektą rengiamos 8 paskaitos, kurias skaitys jaunosios kartos filosofai, istorikai ir politikos tyrinėtojai. Visos paskaitų temos bus perkeltos į tekstus, publikuojamus periodiniame kultūros žurnale Naujasis Židinys-Aidai.

Projektas dalinai finansuojamas Geros valios fondo vykdant VšĮ „Naujasis Židinys – Aidai“ projektą Nr. PR/GVF-222/2017.