Fainai Kukliansky įteiktas Vokietijos valstybės apdovanojimas

Fainai Kukliansky įteiktas Vokietijos valstybės apdovanojimas

posted in: Naujienos | 0

2024 m. birželio 6 d. Vokietijos ambasadorius J. E. Dr. Cornelius Zimmermannas, už nenuilstamą Holokausto aukomis tapusių Lietuvos žydų atminimo puoselėjimą, taip pat ilgametes ryžtingas pastangas telkti Lietuvos žydų bendruomenę bei stiprinti jos vaidmenį šalies ir tarptautiniu mastu, įteikė Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkei, advokatei Faina Kukliansky Vokietijos Federacinės Respublikos ordino „Už nuopelnus“ kryžių.

„Tikiu, kad šis apdovanojimas – įvertinimas už atminties puoselėjimą. Ir tai darau ne aš viena – kiekviena mūsų bendruomenė kiekviename rajone kiekvienoje vietoje kur bebūtų įsikūrusi, daro viską, kad prižiūrėtų senąsias kapines ir atkurtų sinagogas. Kartais sulaukiu klausimo, o kam tai darome, jei žydų miesteliuose vis tiek nebeliko. Tam, kad liktų jų atminimas. Mes nebeturime savo tėvų kandeliabrų, kurie būdavo kiekvienoje šeimoje, nes uždegdavo Šabo žvakes. Vienintelis dalykas, kuris mums liko, tai atmintis ir pagarba ne tik mūsų, bet ir Vokietijos valstybės, kuri, nepaisant tragiškų istorijos pamokų, šiandien yra sektinas pavyzdys daugeliu prasmių. Aš tikrai labai vertinu šį apdovanojimą, nes jis skirtas ne man asmeniškai, o kaip visos žydų bendruomenės darbo įvertinimas“, – už įteiktą apdovanojimą padėkojusi Vokietijos prezidentui, ambasadoriui dr. Cornelius Zimmermannui ir buvusiam Vokietijos ambasadoriui Lietuvoje Matthiasui Sohnui kalbėjo F. Kukliansky.

Po oficialiosios dalies LŽB pirmininkė paskendo sveikintojų ir gėlių jūroje. Jos mėgiamus kūrinius grojo violončelininkas Gleb Pyšniak ir akordeonininkas Tadas Motiečius, o laudaciją skaitė rašytojas Sergey Kanovich.

Foto © Vokietijos ambasada / Irmanto Gelūno nuotr.

Visas straipsnis apie ceremoniją Lietuvos žydų bendruomenės internetiniame puslapyje:

https://www.lzb.lt/2024/06/07/fainai-kukliansky-iteiktas-vokietijos-valstybes-apdovanojimas/