III-asis tarptautinis simpoziumas,  skirtas dailininko Augustino Savicko (1919-2012) atminimui

III-asis tarptautinis simpoziumas, skirtas dailininko Augustino Savicko (1919-2012) atminimui

posted in: Naujienos | 0

Geros valios fondas maloniai kviečia apsilankyti dailininko Augustino Savicko atminimui skirtame simpoziume, vyksiančiame Vilniuje, rugpjūčio 18-25 dienomis. Tai bus jau trečiasis simpoziumas, skirtas šiam menininkui – Geros valios fondas džiaugiasi, galėdamas būti šio renginio rėmėju.

Simpoziumas pradėtas 2013 metais ARTVILNIUS’13 meno mugėje, kai Savicko paveikslų galerijos stende veikė ekspozicija „Augustinas Savickas. Retrospektyva“ ir mugės konferencijų salėje vyko mokslinė konferencija, skirta Augustino Savicko atminimui, savo kelią tęsė 2014 metų birželio mėn. , atidarant Augustino Savicko jubiliejinę parodą  Vilniaus rotušėje  “95 paveikslai iš Savicko paveikslų galerijos kolekcijos”. Kasmet vyko simpoziumų praktinė dalis – tarptautiniai tapybos plenerai. Per du metus viso dvidešimt vienas dailininkas iš Lietuvos ir užsienio tapė Vilniuje, o  Savicko paveikslų galerijoje buvo pristatomos jų plenero metu sukurtų darbų parodos, išleisti parodų katalogai.

Šiemet simpoziumas startuos rugpjūčio 18 d. 18 val., atidarydamas A.Savicko tapybos parodą Savicko paveikslų galerijoje. Atidarymo metu visuomenei bus pristatyta vienuolika dailininkų iš Lietuvos ir užsienio, kurie pagerbdami meistrą tapys Vilniuje, o rugpjūčio 25 d. 18 val. pakvies į plenero metu sukurtų darbų parodos atidarymą.

Neretai, kai menininkas iškeliauja Anapilin, jo kūryba panyra į užmarštį, prisimiršta. Tačiau tapybos patriarchas Augustinas Savickas, pasak menotyrininkų, Lietuvos mene stovi tvirtai tarsi šimtametis ąžuolas – giliai įleidęs šaknis ir plačiai išskleidęs šakas. Jo vardas ir kūryba neatsiejami nuo XX a. lietuvių tapybos istorijos, tačiau ir nūdiena – jau XXI amžius yra jo laikas. Kuo mums svarbi Augustino Savicko tapyba, kuo įsimintinas dailininko kūrybinis kelias? Atmintyje daugeliui užsifiksavo tapantis, rašantis menininkas, ritmiškai rengiantis didžiules savo kūrybos personalines parodas, dažnai jubiliejines ekspozicijas, leidžiantis knygas apie kolegų ir savą kūrybą, gyvenimą. Jo imponuojanti, nepertraukiama (be pastebimų neproduktyvių, nedarbingų periodų) kūrybos trajektorija tęsėsi daugiau nei 50 metų.

Augustinas Savickas įtaigia tapysena, didžiuliais formatais, savitais vaizdiniais atėjo į Lietuvos dailės istorija. Paklusdavo jam peizažas ir natiurmortas, portretas ir figūrinė kompozicija. Visi žanrai geri, visi periodai savaip kūrybingi. Devintojo ir dešimtojo dešimtmečių A. Savicko paveikslai paženklinti autentišku išgyvenimu ir lyrine nostalgija, kuri šiek tiek prislopino ankstesnį aštrumą, bet nenumaldė prigimtinio aitraus ilgesio jausmo.

Atviras ankstesnių drobių dramatizmas ilgainiui užleido vietą labiau apibendrintiems vaizdams, vis gilesnėms emocinėms apraiškoms. Tačiau išliko individualaus kūrybos stiliaus ženklai – tamsus, bet raiškus koloritas, sąlyginė erdvė ir vieniša, simboliniam ženklui prilygstanti bei liaudies skulptūrą primenanti figūra. Vėlyvajame kūrybos periode akį traukia giedros pavasarinio žydėjimo, gaivališkos žalumos traktuotė.

08.18 d. 18 val. Simpoziumo atidarymas Savicko paveikslų galerijoje.
08.20 d. 10-13 val. Plenero dalyvių tapymas J.Savickio gatvėje.
08.25 d. 18 val. Plenero metu sukurtų darbų parodos atidarymas.
08.25 – 09.17 d. Plenero metu sukurtų darbų paroda.

Tapybos plenero dalyviai:
Ana Chodorkovskaja (Izraelis)
Aleksandr Ganelin (Izraelis)
Adam Hlobus (Baltarusija)
Viktoras Binkis (Lietuva)
Aistė Gabrielė Černiūtė (Lietuva)
Aldona Dobrovolskienė (Lietuva)
Aleksandra Jacovskytė (Lietuva)
Jūratė Mykolaitytė (Lietuva)
Gintarė Uogintaitė (Lietuva)
Ramunė Savickaitė-Meškėlienė (Lietuva)
Raimondas Savickas (Lietuva)

Organizatorius: Savicko paveikslų galerija
Rėmėjai: Geros valios fondas; Europos parlamento nario Petro Auštrevičiaus biuras
Vadovas: Raimondas Savickas

Simpoziumo atidarymo akimirkos (© Savickogalerija.lt):