Chanukos šventė Panevėžio ir Ukmergės žydų bendruomenėse

Chanukos šventė Panevėžio ir Ukmergės žydų bendruomenėse

posted in: LŽB projektai, Naujienos | 0

Jau tapo gera tradicija Panevėžio ir Ukmergės žydų bendruomenės nariams kartu švęsti žydų tradicines šventes. Šiemet Panevėžio restorane „Vakarinė Žara“ – Chanuka buvo organizuota pagal bendrai paruoštą scenarijų. Šventėje dalyvavo apie 100 bendruomenių narių – suaugusių ir vaikų. Be Aukštaitijos žydų bendruomenių dalyvavo ir Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon su žmona Tal Maimon, Panevėžio m. meras Rytis Račkauskas, Panevėžio m. tarybos nariai, Ukmergės rajono savivaldybės kultūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Julius Zareckas, Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė, Ukmergės tolerancijos centro vadovė Vida Pulkauninkienė ir kiti garbingi svečiai. Šventė prasidėjo iškilmingu chanukijos žvakių uždegimu: J.E. Izraelio ambasadorius Amir Maimon uždegė Šamaš žvakę ir, skambant Chanukos maldai, uždegė 8 žvakes, kurias savo rankose laikė vaikai.

Pagrindinę chanukiją uždegė Izraelio ambasadoriaus žmona T.Maimon, meras R.Račkauskas, savivaldybės darbuotojas J.Zareckas, tarybos narys A. Petrauskas, Panevėžio m. žydų bendruomenės valdybos narys Jurij Grafman, seniūnas Michail Grafman, Artūras Taicas ir Gennady Kofman. Salėje tapo šviesu ir šilta,- juk Chanuka – šviesos šventė. Visi kartu šoko Hava Nagila.

Ambasadorius A.Maimon trumpai papasakojo Chanukos istoriją ir visus vakaro dalyvius pasveikino su švente. Sveikinimo žodžius tarė Panevėžio meras R.Račkuskas, linkėdamas susirinkusiems supratimo, šviesos ir ramybės. A.Taicas visus susirinkusius su Chanuka švente pasveikino nuo Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės vadovės Fainos Kukliansky. Pirmininkas Gennady Kofman paaiškino vaišių: blynų ir spurgų simbolinę reikšmę ir papasakojo apie 3 stebuklus, kurie įvyko prieš 2160 metų. Prie stalo skambėjo tostai, buvo ragaujami blynai ir spurgos. Įpusėjus šventei, buvo teikiami vaikų apdovanojimai, skambėjo vaikų improvizuotas koncertas, grojo žydiška muzika, vaikai žaidė su vilkeliu (dreidlah).

Visos šventės akimirkos nuotraukose.