Prezidentė susitiko su Amerikos žydų komiteto vadovais

posted in: Naujienos, Uncategorized | 0

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Amerikos žydų komiteto vadovais. Šis komitetas – viena didžiausių ir įtakingiausių nevyriausybinių organizacijų JAV, kuri visuomet rėmė Lietuvos laisvę.

Susitikime Amerikos žydų komiteto vadovai perdavė Prezidentei 1991-aisiais metais tuometiniam JAV Prezidentui Džordžui H. Bušui rašyto laiško kopiją, kurioje raginama nedelsti pripažįstant atkurtą Lietuvos ir kitų Baltijos šalių nepriklausomybę. Ši organizacija taip pat palaikė mūsų šalies siekį tapti NATO nare.

Šiandien Amerikos žydų komitetas daug dėmesio skiria energetiniam saugumui ir prisideda prie JAV energetinės politikos formavimo, todėl susitikime buvo aptarta Lietuvos patirtis užsitikrinant energetinę nepriklausomybę ir svarbiausi Europos energetikai kylantys iššūkiai. Šalies vadovė pabrėžė, jog JAV energijos išteklių eksportas į Europą yra svarbus, siekiant užtikrinti konkurenciją ES rinkoje, sumažinti „Gazprom“ įtaką Europos šalims ir užkirsti kelią Rusijos energetiniam šantažui.

Susitikime aptarti Lietuvos santykiai su JAV ir Izraeliu. Prezidentės teigimu, JAV yra patikima Lietuvos partnerė, svariai prisidedanti prie mūsų šalies saugumo. Lietuva aktyviai remia pastangas kuo greičiau susitarti dėl ES ir JAV laisvosios prekybos sutarties, kuri paskatintų investicijas, prekybą, ir dar labiau sustiprintų transatlantinius ryšius.

Prezidentė taip pat pabrėžė, jog Izraelis yra svarbiausias Lietuvos partneris Artimųjų Rytų regione. Stiprėjantys Lietuvos ir Izraelio ryšiai atveria daugiau galimybių verslui ir dvišaliam bendradarbiavimui inovacijų, mokslinių tyrimų, turizmo, kibernetinio saugumo, energetikos srityse.  2014 m. Lietuvos ir Izraelio prekybos apyvarta siekė 44 mln. eurų, o per pastaruosius penkerius metus prekyba išaugo dvigubai. Praėjusių metų spalį Prezidentė lankėsi Izraelyje su oficialiu vizitu.

Šalies vadovė su Amerikos žydų komiteto vadovais taip pat kalbėjosi apie bendradarbiavimą išsaugant žydų paveldą Lietuvoje.  2011 m. Lietuva priėmė Geros valios kompensacijos įstatymą ir įkūrė Geros valios fondą, skirtą kompensacijoms už nusavintą žydų religinių bendruomenių turtą. Šio fondo veikloje dalyvauja ne tik Lietuvos žydų bendruomenės, bet ir Amerikos žydų komiteto atstovai.

Lietuva taip pat aktyviai bendradarbiauja su tarptautinėmis žydų organizacijomis, siekdama tinkamai įamžinti žydų kapines, renovuoti išlikusias sinagogas ir kitą paveldą.

© Prezidentės spaudos tarnyba

Nuoroda: https://www.lrp.lt/lt/spaudos-centras/pranesimai-spaudai/prezidente-susitiko-su-amerikos-zydu-komiteto-vadovais/24507