Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus teikiant paraiškas projektų finansavimui

Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus teikiant paraiškas projektų finansavimui

posted in: Naujienos | 0

Jau beveik baigėte pildyti VšĮ Geros valios fondo paraiškas? Tačiau dar turite likusių neaiškių klausimų? Tuomet kviečiame susipažinti su dažniausiai užduodamais klausimais pagal šį kvietimą teikti paraiškas finansuoti projektus: https://gvf.lt/blog/2017/02/13/vsi-geros-valios-fondo-kvietimas-teikti-paraiskas-finansuoti-projektus/

Taip pat primename, kad paraiškos priimamos iki š.m. kovo 10 d.


1.Klausimas. Vadovaujantis Geros valios fondo lėšomis finansuojamų projektų paraiškų teikimo taisyklių (toliau – Taisyklės) 25 punktu, kur išsiimti 25.2.5. punkte minimą pažymą?

1.Atsakymas. Pažymą, kad pareiškėjas nėra teistas, išduoda Informatikos ir ryšių departamentas prie LR Vidaus reikalų ministerijos (http://www.ird.lt/teistumo-neteistumo-pazymu-uzsakymo-rengimo-ir-isdavimo-tvarkos/). Pažymą, kad pareiškėjas nėra skolingas Valstybinei mokesčių inspekcijai prie LR finansų ministerijos, išduoda Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (apskričių VMI; https://www.vmi.lt/cms/pazymos-apie-atsiskaityma-su-biudzetu-isdavimas). Pažymą, kad pareiškėjas nėra skolingas Valstybiniam socialinio draudimo fondo valdybai prie LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, išduoda teritoriniai Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos skyriai (http://www.sodra.lt/lt/situacijos/informacija-draudejams/noriu-gauti-pazyma).

Vietoj ankščiau paminėtų atskirų dokumentų (pažymų) pareiškėjas gali pateikti valstybės įmonės „Registrų centro“ Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka išduotą dokumentą, patvirtinantį jungtinius kompetentingų institucijų tvarkomus duomenis (jei VĮ „Registrų centro“ išduota pažyma patvirtina atitiktį pirmiau nustatytiems reikalavimams; http://www.registrucentras.lt/p/71).

Jei dokumentas išduotas anksčiau, nei 60 dienų iki projektų paraiškų teikimo termino pabaigos, tačiau jo galiojimo terminas ilgesnis, nei projektų paraiškų pateikimo terminas, toks dokumentas jo galiojimo laikotarpiu yra priimtinas.


2.Klausimas. Vadovaujantis Taisyklių 25 punktu, kokius dokumentus turi pateikti užsienyje registruotos įmonės, įstaigos ir organizacijos vietoje 25.2.5 nurodytų prašomų dokumentų?

2.Atsakymas. Užsienyje registruotos įmonės, įstaigos ir organizacijos turi pateikti dokumentus, įrodančius 25.2.5. punkte prašomą informaciją vadovaujantis savo šalies teisės aktais, kurie reglamentuoja tokių dokumentų išdavimą. Jeigu pareiškėjas negali pateikti nurodytų dokumentų, nes atitinkamoje šalyje tokie dokumentai neišduodami arba toje šalyje išduodami dokumentai neapima visų keliamų klausimų, pateikiama laisvos formos priesaikos deklaracija.


3.Klausimas. Vadovaujantis Taisyklių 19.2. punktu, projekte planuojant ilgalaikio turto įsigijimo išlaidas, prie projekto paraiškos privaloma pridėti pareiškėjo organizacijos patvirtintus ilgalaikio turto nusidėvėjimo normatyvus ir organizacijoje taikomas minimalias ilgalaikio turto įsigijimo vertes pagal turto rūšis. Iš to seka išvada, kad įvertinimas dėl prekės priskyrimo ilalaikiui turtui deleguojamas pačiam pareiškėjui. Tačiau pastebėjome, kad sąmatos formos 1 išlaidų eilutės paaiškinime yra tekstas, pažymintis, jog „ilgalaikiu turtu projekte laikomos prekės, kurių vieno vieneto įsigijimo vertė yra didesnė nei 290 eur“. Kokiais ilgalaikio turto įvertinimo normatyvais vadovautis pildant paraišką?

3.Atsakymas. Pildant paraišką privaloma vadovautis Taisyklių nuostatomis. Planuojant išlaidas ilgalaikiam turtui, privaloma laikytis Taisyklių 19.2. p. nustatytų reikalavimų.


4.Klausimas. Ar pareiškėjas, teikiantis keleto (ne vieno) projektų paraiškas privalo su kiekviena teikiama paraiška pateikti atskirus Taisyklių 25.2. punkte įvardintus priedų rinkinius? Ar privaloma pateikti priedus, kurie ankstesniais metais teikiant projekto paraišką jau buvo pateikti ir iki paraiškos pateikimo einamaisiais metais nesikeitė?

4.Atsakymas. Jeigu pareiškėjas (juridinis ar fizinis asmuo) teikia kelias paraiškas, kartu su paraiškomis gali būti pateikiamas/siunčiamas tik vienas 25.2. Taisyklių punkte reikalaujamų priedų rinkinys. Tais atvejais, kai pareiškėjas ankstesniais metais jau yra teikęs 25.2. Taisyklių punkte reikalaujamus priedus ir šie iki naujos paraiškos teikimo einamaisiais metais nėra pasikeitę, susiderinus su VšĮ Geros valios fondu, einamaisiais metais galima jų pakartotinai neteikti.


5.Klausimas. Kas yra/gali būti projekto partneriai?

5.Atsakymas. Projekto partneriai – tai jungtinės veiklos sutarties pagrindu kartu su projekto vykdytoju projektą įgyvendinantys ir projekto tikslų siekiantys juridiniai asmenys. Partnerių dalyvavimas projekte turi būti pagrįstas. Svarbu, kad partnerystė projekte neapsunkintų projekto, o kurtų naudą tiek projekto vykdytojui, tiek partneriui. Jei numatoma, kad projekte dalyvaus partneriai, juos reikia įtraukti jau projekto idėjos formulavimo ir paraiškos rengimo etape, kad partneriai iš anksto būtų supažindinti su projektu ir žinotų savo atsakomybės sritis. Svarbu, jog partneriai būtų atsakingi bent už vieną veiklą ir skirtų atsakingą asmenį, kuris tiesiogiai bendrautų su projekto vadovu. Bendrai vykdydami projektą, partneriai kooperuoja savo piniginį indėlį, darbą ir (arba) gebėjimus, todėl jungtinės veiklos sutartyje būtina aiškiai apibrėžti kiekvieno partnerio indėlį ir atsakomybės sritis.


6.Klausimas. Kas yra ir kokie gali būti prisidėjimo prie projekto pagrindimo dokumentai?

6.Atsakymas. Prisidėjimo prie projekto pagrindimo dokumentas – tai pareiškėjo/partnerio (-ių)/rėmėjo (-ų) vadovo ar įgalioto asmens patvirtintas dokumentas apie sprendimą prisidėti prie projekto išlaidų apmokėjimo tam tikru nusistatytu dydžiu panaudojant tam tikrą nusistatytą lėšų šaltinį. Prisidėjimą prie projekto pagrindžiančiu dokumentu gali būti sprendimas, protokolas, garantinis raštas ar panašaus pobūdžio dokumentas.


7.Klausimas. Ar planuojant projekte išlaidas administravimui maksimalios nustatytos išlaidų ribos skaičiuojamos nuo bendros projekto vertės, ar tik nuo prašomos iš Geros valios fondo finansavimo lėšų vertės?

7.Atsakymas. Visos Taisyklių 20.1. ir 20.2. punktuose  nustatytos procentinės ribos išlaidoms yra skaičiuojamos nuo bendros projekto vertės, nepriklausomai nuo finansavimo šaltinių ir jų intensyvumo. 2017-02-14 Vienintelio dalininko sprendimu Nr. 1/2017-02-14 Taisyklių 20.1. punktas buvo išdėstytas nauja redakcija, suvienodinant 20.1. ir 20.2. punktuose nustatytų normų apskaičiavimo principus.