Geros valios fondas kviečia Jus į jidiš literatūros spektaklių festivalį „Žydų literatūros puslapius atvertus“!

Geros valios fondas kviečia Jus į jidiš literatūros spektaklių festivalį „Žydų literatūros puslapius atvertus“!

posted in: Naujienos | 0
Maloniai kviečiame Jus į jidiš literatūros spektaklių festivalį „Žydų literatūros puslapius atvertus“, organizuojamą Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti (toliau – Komisija).
Komisijos projekto tikslas – geriau supažindinti Lietuvos moksleivius su jidiš literatūra ir žydų kultūra. Jo metu mokyklų bendruomenės buvo supažindinamos su litvakų rašytojų, rašiusių jidiš kalba, kūryba. Šešių Lietuvos miestų Tolerancijos ugdymo centrai remiantis šiais kūriniais pastatė spektaklius. Šeši moksleivių parodyti spektakliai simbolizuoja šešis milijonus Holokausto aukų.
Baigiamasis projekto „Žydų literatūros puslapius atvertus“ renginys vyks 2018 m. balandžio 11 d. – Yom Hashoah dienos išvakarėse. Yom Hashoah yra hebrajų kalbos trumpinys, reiškiantis Holokausto kankinių ir didvyrių atminimo dieną.
Projekto organizatoriai siekia iš nepelnytos užmaršties bent mūsų atmintyje prikelti Lietuvos miestuose ir miesteliuose gyvenusias žydų bendruomenes, kurios kūrė Lietuvos valstybę ir tikėjo, jog čia jų namai bei jų ateitis. Mokinių sukurti spektakliai tai lyg šešios mažos sudužusio veidrodžio šukės, kuriose atsispindi nebūtin nugrimzdusio pasaulio atspindžiai, kurie mus skatina susimąstyti ir primena, ko Lietuvos valstybė neteko Holokausto metu.
Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti įgyvendinamą projektą „Žydų literatūros puslapius atvertus“, projekto Nr.  PR/GVF-210/2017, daliniai remia Geros valios fondas.