Pušaloto miestelyje vyko kraštovaizdžio architektų kūrybinės dirbtuvės

posted in: Naujienos | 0

Pušaloto miestelyje, gegužės 6-11 dienomis vyko kraštovaizdžio architektų kūrybinės dirbtuvės, organizuotos įgyvendinant Pušaloto bendruomenės projektą „Pušaloto sinagogos vizualinės erdvės projektas“. Klaipėdos universiteto septynių žmonių kūrybinė grupė, vadovaujama profesoriaus, dr. Petro Grecevičiaus  ruošė siūlymus ir sprendinius sinagogos kultūrinio kraštovaizdžio sutvarkymui ir pritaikymui rekreacijai bei turizmui.

Kūrybinių dirbtuvių dalyviai darbo eigoje susipažino su Pušaloto miestelio, štetlo ir sinagogos istorija, išlikusiu žydų kultūros paveldu, kartu su bendruomenės atstovais diskutavo dėl viešosios erdvės tvarkymo galimybių ir krypčių bei sinagogos pritaikymo bendruomenės reikmėms, bendruomenės atstovai  išdėstė savo lūkesčius dėl erdvės sutvarkymo ir pritaikymo bendruomenės poreikiams.

Kūrybinė grupė savo darbo rezultatus pristatė bei aptarė su Pušaloto bendruomenės atstovais. Architektų komanda tinkamai ir kūrybiškai išsprendė bendruomenės suformuluotus uždavinius, kad: aplinka derėtų kaip neatskiriama sinagogos reprezentuojanti dalis; išplanavimas ir mažoji architektūra funkcionaliai atitiktų laisvalaikio parko paskirtį; sinagoga ir parkas būtų matomi kaip viena visuma, vienas kompleksas, vienas traukos objektas; sinagoga vizualiai būtų dominuojanti komplekso dalis.

Darbai nėra baigtiniai, o tik konceptualūs siūlymai, prie kurių architektai dirbs iki rudens.

Su galutiniais projekto sprendiniais, projekto vizualizacija Pušaloto bendruomenė bei visos suinteresuotos šalys bus supažindintos rugsėjo mėnesį, pristatant ir paminint Europos žydų kultūros dienų dvidešimtmetį.

Kūrybinės dirbtuvės finansuojamos Geros valios fondo, Pasvalio savivaldybės ir Pušaloto bendruomenės lėšomis.

unnamed

pusalotas