Lietuvos Respublikos Vyriausybė perdavė Didžiosios sinagogos liekanas Geros valios fondui

Lietuvos Respublikos Vyriausybė perdavė Didžiosios sinagogos liekanas Geros valios fondui

posted in: Naujienos | 0

Lietuvos Vyriausybė sprendimu (https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/65730310d58e11eaabd5b5599dd4eebe) perdavė viešosios įstaigos ,,Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondas“ nuosavybėn Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos patikėjimo teise valdomą, valstybei nuosavybės teise priklausantį nekilnojamąjį turtą – pastatus Vilniuje, Žydų g. 7 ir Žydų g. 5 kaip kompensaciją už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą, Lietuvos žydų religiniams, kultūros, švietimo ir mokslo tikslams, sumažinant mokėtinos piniginės kompensacijos dydį pastatų verte.

Vilniaus Didžiosios sinagogos ir Mikvės pastato pamatai buvo aptikti archeologinių tyrimų metu Vilniaus Didžiosios sinagogos liekanų vietoje. Remiantis istoriniais duomenimis, Vilniaus Didžiosios sinagogos pastatas buvo apgriautas Antro pasaulinio karo metu, 1940 m. perimtas Vilniaus miesto savivaldybės iš likviduojamos Vilniaus žydų bendruomenės, o 1955–1957 m. sinagoga buvo visiškai sunaikinta, jos vietoje pastatyta Vytės Nemunėlio pradinė mokykla bei aikštelė.

Archeologinių tyrimų metu, vykdytų nuo 2011 metų ir finansuojamų Geros valios fondo, aptiktų statinių liekanos yra įtrauktos į Kultūros vertybių registrą (Kultūros vertybių registre u. k. 41887), buvo atlikti kadastriniai matavimai.

Kaip teigia Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, perdavus viešajai įstaigai ,,Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondas“ nekilnojamąjį turtą – pastatus Vilniuje, Žydų g. 5 ir Žydų g. 7 bus sudarytos sąlygos geresniam Lietuvos žydų bendruomenių poreikių tenkinimui, o piniginės kompensacijos dydis sumažintas pastato verte.

Lietuvoje tebesitęsia diskusijos, kaip įamžinti sinagogą. Sostinės meras Remigijus Šimašius yra pažadėjęs, kad sinagoga bus įprasminta iki 2023-iųjų, kai Vilnius švęs 700 metų jubiliejų. Iš istorinių šaltinių yra žinoma, kad mūrinė sinagoga pastatyta XVII amžiuje, iki tol čia stovėjusios medinės sinagogos vietoje. Teigiama, kad Vilniaus Didžiosios sinagogos kompleksas savo dydžiu ir puošnumu pranoko visas Abiejų Tautų Respublikos sinagogas.