Kviečiame į Sugiharos fondo “Diplomatai už gyvybę” parodų “Gerumo kristalas” ir “Pasai” atidarymą rugsėjo 30 d.

Kviečiame į Sugiharos fondo “Diplomatai už gyvybę” parodų “Gerumo kristalas” ir “Pasai” atidarymą rugsėjo 30 d.

posted in: Naujienos | 0

Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ vardu kviečiame dalyvauti parodų „Gerumo kristalas“ ir „Pasai“ atidaryme, kuris vyks rugsėjo 30 d. 17:30 Sugiharos namų muziejuje, adresu Vaižganto g. 30, Kaunas.

Paroda „Gerumo kristalas“ pasakoja apie daugialypę ir daugiabriaunę, prieštaringą ir nebaigtinę istoriją. Jos centre – 1941 kovo 19 d. atėjęs atvirukas, adresuotas Vytautui Žakavičiui, Pasaulio tautų teisuoliui, kuris kartu su savo bendraminčiais Broniumi Jacevičiumi ir Jonu Petrausku už žydų slėpimą 1944 m. liepą buvo sušaudyti Kauno IX forte drauge su jų gelbėtais žydais. Kartu su jais žydus gelbėjusio Prano Simokaičio žūties vieta nežinoma, o Jonui Janulaičiui per stebuklą nuo mirties pavyko išsigelbėti.

Paroda „Pasai“ pasakoja apie Lenkijos Respublikos emigracinės vyriausybės ir Lenkijos pogrindžio valstybės vaidmenį informuojant pasaulį apie Holokaustą ir žydų gelbėjimą vokiečių okupuotose teritorijose.

Parodų atidarymo metu Lenkijos mokslų ir menų akademijos narys prof.  Aleksander B. Skotnicki taip pat pristatys savo knygą „Chiune Sugihara. Konsulas, gelbėjęs žydus“.

Renginys vyks lietuvių ir anglų kalbomis.

Renginio metu prašome laikytis pandemijos metu galiojančių reikalavimų.

Projektą dalinai finansavo Geros valios fondas.