Išleistas e-leidinys “Regioninė konsultacija: Holokausto laikotarpio turto restitucija. 10 metų nuo Terezino deklaracijos”

posted in: Naujienos | 0

2019 m. gruodį, minint Terezino deklaracijos dešimtmetį, Vilniuje, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėje (LŽB) surengta konferencija, skirta Holokausto aukų turto restitucijos klausimams spręsti. Joje apžvelgta įvairių Europos šalių patirtis, grąžinant Holokausto metu nusavintą žydų turtą. Renginio dalyviai turėjo progos pabendrauti su pasaulyje žinomais Holokausto istorikais, išklausyti jų pranešimus, susipažinti su ilgamečių tyrimų rezultatais. Pranešėjai iš Lietuvos turėjo galimybę pristatyti Lietuvos padėtį bei apsibrėžti tikslus ir uždavinius ateičiai.

Konferencijoje dalyvavę Čekijos, Lenkijos, Latvijos, Vengrijos žydų bendruomenių vadovai pasakojo apie turto grąžinimo problemas ir neįvykdytus vyriausybių pažadus, bylų vilkinimą jų šalyse bei perspektyvą kurti naujus įstatymus dėl turto grąžinimo procedūrų.

Terezino deklaraciją dėl Europos žydų prarasto turto grąžinimo principų 2009 metais Prahoje pasirašė 47 valstybės, tarp jų ir Lietuva.

2021 m. gruodį pasirodė e-leidinys, skirtas šiai konferencijai įamžinti.

E-leidinio įžanginėje sveikinimo kalboje LŽB pirmininkė Faina Kukliansky teigia: „Restitucijos klausimas pirmiausia yra ne teisinis, o politinis, humanistinis klausimas. Lietuvos valstybė privalo pripažinti savo, kaip valstybės, atsakomybę. Tiek daug kalbame apie pilietybės tęstinumą ir ryšį su valstybe, diskutuojame apie pilietybės atkūrimą, tačiau iš karto viską užmirštame, kai reikia pasirūpinti nacių aukomis ir grąžinti tai, kas kadaise buvo pagrobta.“ Tikimės, kad leidinio pasirodymas paskatins spręsti Holokausto laikotarpio turto restitucijos problemą Lietuvoje.

E-leidinyje sudėti visi konferencijos dalyvių pranešimai. Kviečiame susipažinti ir skaityti e-leidinį:

Fotografijos iš 2019 m. gruodį vykusios konferencijos. ©Geros valios fondas