Geros valios fondo pareiškimas dėl Panerių memorialo išniekinimo

Geros valios fondo pareiškimas dėl Panerių memorialo išniekinimo

posted in: Naujienos | 0

2022 m. balandžio mėnesį jau antrą kartą yra išniekinamas Panerių memorialas, skirtas Holokausto aukoms atminti, taip pat ši vieta – ir nužudytų žmonių ramybės vieta. Istoriškai Paneriuose buvo didžiausia nacių masinių žudynių vykdymo vieta Lietuvoje, čia nužudyta 70 tūkst. žydų, tad šis memorialas yra ne tik vieta, sauganti mirusiųjų atminimą, bet ir istorijos simbolis, kuriame yra užkoduota istorijos raida iki laisvės, tolerancijos, pripažinimo ir žmogiškumo.

Panerių memorialas buvo išniekintas Rusijos karo Ukrainoje žymėmis „Z“ ir „V“. Šis vandalizmo aktas akivaizdžiai kursto nesantaiką, provokuoja netoleranciją. Geros valios fondas smerkia šį vandalizmo aktą ir griežtai pasisako prieš išpuolius, nukreiptus prieš tolerancijos, atminties ir pilietiškumo simbolius, ir ragina visuomenę bei atitinkamas valdžios institucijas kuo skubiau reaguoti į esamą situaciją.

Geros valios fondas palaiko Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės kreipimąsi į Ministrę Pirmininkę Ingridą Šimonytę bei Vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę su reikalavimu imtis skubių veiksmų, kad tokie išpuoliai nesikartotų, o jų vykdytojai sulauktų atsako.

Foto © E. Blaževič/LRT nuotr.