Holokausto aukų atminimo dienai „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės” kūrėjai pristato vaizdo klipą

posted in: Naujienos | 0

Balandžio 27-28 dienomis visame pasaulyje minima Holokausto aukų atminimo diena (Jom HaŠoa). Pažymint šią datą „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės” kūrėjai pristato vaizdo klipą „Holokaustas – dvasinės tamsos dienos (1941-1944)”. Kūrinį atlieka Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis orkestras bei kviestiniai klasikos, džiazo ir folkloro muzikantai iš Lietuvos ir Izraelio.

Pagal Jievaro Jasinskio muziką sukurtame vaizdo klipe panaudoti II pasaulinio karo metais Lietuvoje bei kitose šalyse darytų vaizdo įrašų archyviniai kadrai. Pagrindinė vaizdo klipo mintis – „Never again”, kad tai kas įvyko Holokausto metais – niekuomet daugiau nebepasikartotų.

„Rašyti būtent šią „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės” dalį buvo sunkiausia. Begalinis liūdesys apima bent sekundę pagalvojus apie Holokausto metu vykusius žiaurumus, o kuriant šią dalį su tokiu jausmu reikėjo tam tikrą laiką pagyventi. Norisi siųsti kuo didžiausią užuojautą žydų tautai ir linkėti stiprybės dabarties ir ateities kartoms! Tikimės, kad Holokaustas niekada nebepasikartos, ypač šiais laikais, kuomet įvykiai Ukrainoje jau yra prilygintini Holokaustui”, – savo mintimis dalinasi kompozitorius Jievaras Jasinskis.

Holokausto 80-mečiui skirto muzikinio projekto „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės” premjera įvyko 2021 metų rugsėjo 23 d., minint Lietuvos žydų genocido dieną LR Prezidento rūmų kieme. Projektas jau susilaukė tarptautinio dėmesio ir 2023 metų gegužės mėnesį, minint Izraelio valstybės 75-ąsias įkūrimo metines kūrinys bus atliktas Jeruzalėje vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje „Tautų maršas”.

Jom HaŠoa (יום השואה) – tai Holokausto aukų atminimo diena arba Holokausto diena, minima kaip Izraelio atminimo diena, skirta pagerbti maždaug šešis milijonus žydų, kuriuos per Holokaustą nužudė nacistinė Vokietija ir jos kolaborantai. Izraelyje tai yra nacionalinė atminimo diena. Pirmieji oficialūs minėjimai įvyko 1951 m., o 1959 m. šios dienos minėjimas buvo įtvirtintas Kneseto priimtame įstatyme. Ji minima Nisano 27-ąją dieną (kuri tenka balandžio arba gegužės mėnesiui), išskyrus atvejus, kai Nisano 27-oji diena sutampa su žydų šabu, tuomet data perkeliama viena diena. Šiemet Jom HaŠoa minima balandžio 27-28 dienomis.

„Holokausto tragedija – tai ne tik žydų, bet ir lietuvių tautos tragedija. Kiekvieną kartą kai mąstau apie šių įvykių mastelį – mane visuomet šokiruoja skaičiai. Ar kada nors susimąstėte, kad maždaug 10% tuometinės Lietuvos piliečių buvo žiauriai nužudyti, o vienintelė priežastis tai, kad jie buvo žydai. Ar kada nors susimąstėte kiek daug jaunų žmonių, vaikų ir kūdikių tomis dienomis iškeliavo iš šio pasaulio, o juk jie užaugę galėjo būti mokytojais, gydytojais, muzikantais. Kiek buvo nužudyta moterų ir mergaičių, kurios ateityje galėjo pagimdyti tiek daug šviesių asmenybių. Iš tiesų tomis dienomis buvo sunaikintas neįkainojamas mūsų valstybės turtas – piliečiai, kurie turėjo be galo didelį dvasinį, kūrybinį ir vadybinį potencialą. Kurdamas „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės” scenarijų norėjau per muziką ir meną parodyti kaip glaudžiai yra persipynusios mūsų tautų istorijos ir atsiprašyti žydų tautos už tai, kas įvyko Holokausto metais”, – savo mintimis dalinasi scenarijaus autorius ir prodiuseris Tadas Daujotas.

Šiemet buvo išleista „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės” kompaktinė plokštelė. Šio projekto įgyvendinimui dalinį finansavimą skyrė Geros Valios Fondas, Lietuvos Kultūros Taryba, Tautinių mažumų departamentas prie LR Vyriausybės, asociacija LATGA, AGATA Muzikos leidybos fondas, Izraelio ambasada Lietuvai bei privatūs rėmėjai.

Šių metų rugsėjo 4-8 dienomis, Europos žydų kultūros dienų proga „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės” skambės Zapyškyje, Alytuje ir Vilniuje.

Daugiau informacijos apie projektą www.orkestras.org/simfonija