Panevėžyje lankėsi 5-ojo Pasaulio Litvakų kongreso nariai

Panevėžyje lankėsi 5-ojo Pasaulio Litvakų kongreso nariai

posted in: Naujienos | 0

2022 m. gegužės 25 d. Panevėžyje įvyko žydams didelę reikšmę turinčio  5–ojo Pasaulio Litvakų kongreso dalyvių susitikimas. Kongresas vyko Vilniuje gegužės 22-26 d.

„Smagu šiandien pasveikinti į Panevėžį atvykusius 5-ojo Pasaulio litvakų kongreso svečius ir miesto žydų bendruomenės narius. Panevėžys ilgą laiką buvo daugiatautis ir daugiakultūris miestas, o žydų bendruomenė atliko svarbų vaidmenį ne tik miesto, bet ir viso regiono gyvenime. Kai kuriais istorijos laikotarpiais žydai Panevėžio mieste sudarė itin reikšmingą miestiečių dalį, aktyviai dalyvavo miesto ekonomikos ir paslaugų sektoriuose. Gausesnė žydų bendruomenė mieste susikūrė XVIII a. II pusėje, XIX a. viduryje jie sudarė apie 60 proc. miesto gyventojų, o XX a. 3 dešimtmečio pradžioje – apie 35 proc. Taigi žydų bendruomenės įnašas į Panevėžio raidą, ypač jo virsmą moderniu miestu, yra ypatingas, o jų paveldas įvairiausiomis formomis iki šiol funkcionuoja mūsų kasdieniame gyvenime“,  – sakė Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Žibutė Gaivenienė.

Panevėžio kraštotyros muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jūratė Gaidelienė pristatė trumpą prieškarinę Panevėžio žydų istoriją bei bendradarbiavimą su Panevėžio m. žydų bendruomene.

Susitikimo pabaigoje Panevėžio m. žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman padėkojo už priėmimą bei administracijos darbuotojams ir susitikimo organizatoriams įteikė firminius bendruomenės ženklelius, o Panevėžio miesto savivaldybė kongreso dalyviams padovanojo atminimo dovanėles su Panevėžio miesto logotipu. Susitikimas įvyko draugiškoje ir šiltoje aplinkoje.

Susitikimo pabaigoje Pasaulio Litvakų kongreso dalyviai ir bendruomenės nariai pagerbė Panevėžio žydų atminimą kapinėse, susipažino su tragiška žydų tautos istorija ir prie memorialo „Liūdinti žydų motina“ padėjo  akmenukus ir gėlės.

Iš Panevėžio  kongreso dalyviai išvyko į Pakruojį, kur aplankė vienintelę likusią medinę atrestauruotą sinagogą, sužinojo apie jos istoriją. Taip pat įdomu buvo sužinoti, kaip tokiame mažame miestelyje pavyko išsaugoti iki šių dienų žydų paveldą, surinkti istorinę medžiagą su nuotraukomis, eksponuoti ir pasakoti lankytojams apie žydų istoriją.

Iš Pakruojo 5-ojo Pasaulio Litvakų kongreso dalyviai išvyko į Šeduvą, kur taip pat susipažino su Šeduvos žydų istorija. Aplankė įamžintą Šeduvos sinagogų vietą, pagerbė žydų atminimą bei miestelio centre pastatytą paminklą su užrašu trijomis kalbomis „Visiems Šeduvos žydams“.

Konferencijos dalyviai nuvyko į Šeduvos žydų kapines, sužinojo apie Šeduvoje statomą muziejų dingusiems štetlams, kurių iki šių laikų neišliko. Tai žydų bendravimo ir gyvenimo vietos: šabo žvakės ir chalos, Toros pamokos, Šabo vakarienės skambant varpams.

Už ekskursiją ir įdomius pasakojimus kongreso dalyviai padėkojo organizatoriams, o organizatoriai Litvakų kongreso dalyviams, kurie neišsigando lietaus ir kantriai klausėsi pasakojimų apie visos Lietuvos žydų istoriją.