Panevėžyje lankėsi Rabinas Reuven Yeshua Koehn

Panevėžyje lankėsi Rabinas Reuven Yeshua Koehn

posted in: Naujienos | 0

Nuo 1871-1891 m. Panevėžyje veikė 5 sinagogos ir gyveno gausi žydų bendruomenė. Viena pagrindinių ir lankomiausių žydų vietų buvo sinagoga. Tuo laiku Panevėžyje dirbo ir gyveno garsus Rabinas Elijachu Dovid Rabinovič. Jis gimė religinėje žydų šeimoje, baigė Hedori ir Ješiva. Jis palaidotas Jeruzalėje Alyvuogių kalne.

2023 m. vasario 14 d. Panevėžyje lankėsi šio garsaus rabino proproanūkis Rabinas Reuven Yeshua Koehn, kuris susitikimo metu Panevėžio m. žydų bendruomenei padovanojo didelį savo proprosenelio portretą, o po to įvyko susitikimas su Panevėžio m savivaldybės meru  Ryčiu Račkausku, administracijos direktoriumi Tomu Jukna. Svečiai pristatė šiuo metu įgyvendinamą projektą – Izraelyje statomą Lietuvos žydų paveldo centrą, kuriame atskirose ekspozicijose bus pristatomi Lietuvos miestai, tarp jų ir Panevėžys. Šiame centre Izraelio žydai galės plačiau pažinti Panevėžį, o susidomėję miestu ir jį aplankyti. Buvo aptartos bendradarbiavimo su Panevėžio miestu galimybės.

„Smagu Jus matyti svečiuose su gražiomis idėjomis ir įdomiu bendradarbiavimo pasiūlymu. Panevėžyje daug žydų paveldo objektų, todėl šis projektas gali būti įdomus žydams iš viso pasaulio. Puiki idėja vystyti žydų paveldo turizmo maršrutą Panevėžyje,“ – sakė Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

Po vizito savivaldybėje svečiai apsilankė Panevėžio kraštotyros muziejuje susipažinti su išlikusiu žydų paveldu mieste ir aptarti bendradarbiavimo galimybių.

Balandį į Panevėžį planuoja atvykti Ješivos studentų.