Kupiškio viešosios bibliotekos (buvusios Didžiosios sinagogos) pastato atidarymo šventė

Kupiškio viešosios bibliotekos (buvusios Didžiosios sinagogos) pastato atidarymo šventė

posted in: Naujienos | 0

Kovo 24 d. po šešis metus trukusios rekonstrukcijos darbų iškilmingai atidaryta Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka buvusioje Kupiškio Didžiojoje sinagogoje.

Grojant ansambliui „Rakija Klezmer Orkestar“, atidarymo juostelę perkirpo LR Kultūros ministras Simonas Kairys, Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas, Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus bei UAB „Infes“ generalinis direktorius Arvydas Markevičius.

 Susirinkę į renginį garbūs svečiai: Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas, nepaprastoji ir įgaliotoji Izraelio valstybės ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein, LR Seimo pirmininko pavaduotojas Jonas Jarutis, LR Kultūros ministras Simonas Kairys, kultūros ministro pavaduotojas Rimantas Mikaitis, LR Seimo nariai Vidmantas Kanopa ir Valdemaras Valkiūnas, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman, Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas, Kupiškio rajono savivaldybės kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė, Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus, UAB „Infes“ generalinis direktorius Arvydas Markevičius, Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos prezidentė Danguolė Abazoriuvienė, kiti svečiai buvo pakviesti prie atminimo lentos pagerbti holokausto aukas ir palikti po akmenuką šalia.

Apie pastato rekonstrukcijos darbus, jo reikšmę Kupiškio istorijai kalbėjo LR Seimo pirmininko pavaduotojas Jonas Jarutis, Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas.

LR Kultūros ministras Simonas Kairys kalbėdamas akcentavo pastato istorijos, paveldo evoliuciją, priminė bendrą istoriją su bendrapiliečiais žydais, kai jų Kupiškyje gyveno septyniasdešimt procentų.

 Nepaprastoji ir įgaliotoji Izraelio valstybės ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein sakė, kad Kupiškis daugelį metų buvo svarbus žydų kultūros centras ir žydai tapo reikšminga Kupiškio dalimi, jo socialine ir ekonomine terpe. „Žydų bendruomenė buvo žinoma dėl savo stiprių kultūrinių ir religinių tradicijų. Iki 1941 metų spalio mėnesio nacių ir jų vietinių kolaborantų visi Kupiškio žydai buvo nužudyti. Liko tik keli išgyvenę, kurie galėtų papasakoti savo istorijas. Šiandien susirinkę ne tik pagerbiame čia žuvusius, bet ir paminime kultūrinį paveldą“ – kalbėjo ambasadorė.

Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas dėkojo Kupiškio vadovams, kupiškėnams už pagarbą čia buvusiai sinagogai ir tam pasauliui kuris klestėjo ir buvo maldos, tikėjimo, apmąstymo erdvė Kupiškio bendruomenės ir jo krašto žydų gyventojams.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky kalbėjo apie puikiai atkurtą pastatą, kuris byloja apie vidinę inteligenciją, supratimą ir skonį. Buvusi sinagoga nepaversta kičiniu pastatu, bet tarnaus kaip biblioteka ir bus paminklas žuvusiai Kupiškio žydų bendruomenei.

Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkas Genadijus Kofmanas įteikė padėką Kupiškio rajono savivaldybės merui Dainiui Bardauskui už istorinės atminties objektų atstatymo ir žydų paveldo išsaugojimo procesų rėmimą, dėkojo Kupiškio etnografijos muziejaus istorikei Aušrai Jonušytei už jos tyrimus ir veiklą apie Kupiškio krašto žydų bendruomenę. Svečias iš Panevėžio apdovanojo macų dėžutėmis ir ženkleliais Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorių Algirdą Venckų ir UAB „Infes“ generalinį direktorių Arvydą Markevičių. Bibliotekai buvo įteiktos knygos atvežtos iš Vilniaus Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės.

Apie žydų tautą, kaip knygos tautą kalbėjo kunigas, poetas Justas Jasėnas. Jis linkėjo kad biblioteka Kupiškyje išliktų kaip mažutė kapsulė, kurioje išliktų tai kas brangu, tikra, šviesu, prasminga su savaisiais: „kad nestokotume būti kartu ir kurti, kad lydėtų, padėtų ir įkvėptų bendrumas. Ir dar sykį Gamzė Jabor. Patirtis, atmintis, išmintis amžių amžiais pakelia, ištveria ir išlieka“ – sakė dvasininkas.

Renginio metu grojo ansamblis „Rakija Klezmer Orkestar“, smuikavo Jakaterina Radionova.

Po gausybės sveikinimo kalbų ir pasisakymų Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas ir Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus svečiams įteikė simbolines dovanas – graviruotas bibliotekos pastatui priklausiusias plytas ir knygas „Kupiškyje gaminti žydų virtuvės valgiai“ parengtas Kupiškio etnografijos muziejaus istorikės Aušros Jonušytės.

Tekstas ir nuotraukos © istorikė Aušra Jonušytė.