Pesach šventė Panevėžyje

Pesach šventė Panevėžyje

posted in: Naujienos | 0

Pesach – tai viena svarbiausių pavasario žydų švenčių, švenčiama visame pasaulyje, visose žydų bendruomenėse.

Balandžio 7 dieną Panevėžio m. žydų bendruomenė šventė Pesach bendromenės patalpose. Pesacho Sėderis nuo seno yra svarbiausia šventės dalis. Tradiciniame susibūrime dalyvavo suaugusieji, vaikai ir svečiai. Buvo pasakojama apie Pesach šventės tradicijas, skaitoma Agada, bendruomenės moterys užžiebė žvakes. Ant stalo buvo visi tradiciniai šventės patiekalai, primenantys karčią vergovę, sunkias klajones. Šventinėje vakarienėje duoną pakeitė macai – paplotėliai, kuriais žydai maitinosi Sinajaus dykumoje, o kartūs žalumynai simbolizavo patirtas kančias.

Dar kartą sveikiname visus su gražia Pesacho švente, kuri vis dar tęsiasi ir linkime visiems Lietuvos žydams ramybės, taikos, santarvės.

„Pesach“ išvertus iš hebrajų kalbos reiškia „praėjo pro šalį“. Galvoje turimas Biblijoje aprašytas vienas iš „Egipto bausmių“ epizodas. Kadangi faraonas atsisakė žydus išlaisvinti iš vergovės, jį ir visus jo šalies gyventojus užgriuvo baisios nelaimės. Paskutinė buvo kiekvienos šeimos pirmagimio mirtis. Bet žydų šis nuosprendis nepalietė, nelaimė neužklupo jų namų – tai yra Dievas „praėjo pro šalį“. Pasitinkant Pesacho šventę, atsirado tradicija sulaukti sveikinimų ne tik iš žydų draugų ir kolegų, bet ir iš lietuvių bendruomenės bei miesto jaunimo. O jau pirmąjį Pesacho šventės vakarą miesto žydai ir svečiai iš Vilniaus bei Čikagos susirinko prie šventinio stalo pravesti pirmąjį Sėderį. Vakarienė vyko keliais etapais, buvo geriamos keturios vyno taurės, tiek, kiek buvo duota pažadų Dievo išrinktai tautai. Penkta taurė nepaliesta – ji skirta pranašui Elijui. Sėderio metu buvo uždegtos žvakės, skaitomos maldos ir pašventinimai iš Agados, dainuojama ir šokama.

Tradiciškai žydų bendruomenės nariai susirinko antrą dieną į antrąjį Sėderį, kuriame išsamiai buvo skaitoma Agada ir diskutuojama vakaro tema.

Gerbiamieji Lietuvos žydų bendruomenės nariai, sveikiname Jus su Pesacho švente, kuri mums simbolizuoja laisvę, laimę, galimybę gyventi!

Linkime Jums ir Jūsų artimiesiems sveikatos ir geros nuotaikos.