Panevėžyje atrestauruotas paminklas „Liūdinti žydų motina“

Panevėžyje atrestauruotas paminklas „Liūdinti žydų motina“

posted in: Naujienos | 0

1955 m. žydų kapinės Panevėžyje buvo uždarytos. 1966 m. birželio 2 d. pagal Panevėžio vykdomojo komiteto  sprendimą Nr. 252 vietoje žydų kapinių įkurtas parkas. Tai buvo aukščiausio rango cinizmas. Kapinėse buvo palaidota apie 12-13 tūkstančių žmonių. Visi paminklai buvo nuimti ir sandėliuojami Panevėžio buitiniame kombinate, dalis paminklų sulaužyti ir panaudoti Panevėžio dramos teatro dekoratyvinei sienai. Kapinių centre skulptorius Pajuodis pastatė vėžio simbolio skulptūrą, aplink ją buvo įrengtas fontanas. Kapinių vietoje nutiesti dviračių takai vaikams ir suaugusiems. Bet baisiausia, kad vietiniai gyventojai, gyvenantys aplink kapines ir pamatę kasinėjimo darbus, buvo šokiruoti. Iš žemės buvo iškasti žmonių kaulai. Palikuonys, atvykę į Panevėžį aplankyti savo prosenelių kapų, eidavo prie dramos teatro sienos ir ten melsdavosi.

2003 m. Panevėžio žydų bendruomenė sugalvojo projektą:

  1. Kad siena prie dramos teatro turi būti išardyta ir paminklai grąžinti į kapines.
  2. Vietoje vėžio skulptūros ir baseino architektas Valdas Klimavičius buvo įpareigotas sukurti memorialą, kur bus pastatytas paminklas, skirtas kapinėse palaidotų žydų įamžinimui.

Projekto eskizas buvo įvykdytas 2007 m.

2008 m. buvo ieškoma pinigų ir galimybių pradėti memorialo statybą. Panevėžio miesto savivaldybė  skyrė 100 tūkst. litų, taip pat Panevėžio žydų bendruomenė rinko pinigus, kad būtų pastatytas memorialas ir paminklas „Liūdinti žydų motina“. Paminklo ir memorialo statybą taip pat parėmė Lietuvos žydų bendruomenė, Izraelio ambasada Lietuvoje, Rusijos federacijos ambasada, Amerikos fondas Lietuvos ir Latvijos žydams, Panevėžio Gyvojo Dievo krikščionių bažnyčia. Vieni pirmųjų Panevėžio žydų bendruomenės narių, parėmusių šį projektą: Jurij Grafman ir jo šeima, Gurevičių šeima, Jurijus Smirnovas, Zinaida Zaprudskaja, Gennady Kofman, Nadežda Sedych, Valentika Darenceva, Rashelle Vovsy ir kiti. Pagrindinis rėmėjas buvo Keith W Kaye ir šeima.

Pati memorialo idėja buvo sukurta Gennady Kofman, o šią idėją vykdė garsus Panevėžio skulptorius Vytautas Tallat-Kelpša. 2009 m. rugsėjo 24 d., Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, paminklas buvo atidengtas. Atidengiant paminklą krašto žydams atminti buvo surengta konferencija. Apie žydų tautos istoriją konferencijoje pranešimą skaitė Joana Viga Čiplytė, Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman, kuris priminė žydų kapinių istoriją ir likimą, taip pat buvo rodomas dokumentinis filmas apie Panevėžio žydus 1932 m. Renginyje dalyvavo ir įgaliotasis Izraelio ambasadorius Chen Ivri Apter.

Pastaruosius dešimt metų pats paminklas ne kartą buvo niokojamas, apmėtomas akmenimis. Aštrūs akmenys nuskėlė paminklinio akmens kampus, paminklas vietomis buvo subraižytas, memorialinės sienelės iš atminimo akmenų siūlės išbyrėjo. Panevėžio žydų bendruomenės pirmininko G. Kofman iniciatyva buvo nuspręsta paminklą restauruoti.

Dabar paminklas „Liūdinti žydų motina“ ir memorialas, esantis Panevėžio žydų kapinėse Atminimo skvere, yra restauruotas. Užtaisytos atminimo akmenų tvorelės siūlės. Paminklas nuplautas ir nupoliruotas. Siekiant paminklinį akmenį geriau išsaugoti, jis buvo impregnuotas. Specialus impregnantas atgaivino paminklo akmens spalvą.

SPRENDIMAS (1)