Rabino vizitas Panevėžyje

posted in: Naujienos | 0

Liepos 31 d. Panevėžio žydų bendruomenėje svečiavosi Rabinas Moišė Bairon su žmona Feigel. Jis yra dėstytojas ješivoje „TORAT HEIM“ Jeruzalėje, kur mokosi 250 studentų.

Moišė Bairon gimė ir gyvena Izraelyje, turi 9 vaikus, iš jų vyriausias sūnus mokėsi Bnein Brake „Ponevež“ Ješivoje. Tai buvo viena iš kelionės į Panevėžį priežasčių – sužinoti kuo daugiau apie žydų Lietuvoje istoriją bei religinį gyvenimą Lietuvoje iki Antrojo pasaulinio karo.

Panevėžio žydų bendruomenė padovanojo svečiams savo išleistą knygą ir filmą apie Panevėžio žydus, sukurtą 1932 m., bei istorines senovines nuotraukas.

M. Bairon nori pristatyti savo studentams kuo daugiau informacijos apie Panevežio Ješivą ir jos įkūrėją Rabiną Josefą Kachanemaną (1919 m.), apie tragišką istoriją, kada Holokausto metais Panevėžyje, Kurganavos miške buvo sušaudyta jo žmona ir vaikai.

J. Kachanemanas būdamas su vyresniu sūnumi Amerikoje, prasidėjus II Pasauliniam karui, nusprendė įamžinti visus Lietuvos štetlus, kuriuose gyveno ir buvo sušaudyti žydai.