Privačios nuosavybės restitucija: Geros valios fondą aplankė režisierius iš Australijos Rodney Freedman

Privačios nuosavybės restitucija: Geros valios fondą aplankė režisierius iš Australijos Rodney Freedman

posted in: Naujienos | 0

Rugsėjo 11 d. Geros valios fondą aplankė Rodney Freedman, filmų prodiuseris ir režisierius iš Sidnėjaus, Australijos. Vizito tikslas – ne tik papasakoti apie savo giminės Lemchenų šeimos šaknis Žagarėje ir 2000 m. sukurtą dokumentinį filmą „Dėdė Chackelis“, bet ir pasikonsultuoti dėl Geros valios fondo įgyvendinamos programos, pagal kurią Holokaustą Lietuvoje išgyvenę asmenys ar jų įpėdiniai gali teikti prašymus gauti kompensaciją už nacionalizuotą ar kitaip neteisėtai nusavintą privačių asmenų nekilnojamąjį turtą.

Susitikimo metu Rodney Freedman papasakojo apie savo prosenelius Abraomą ir Rachelę Lemchenus, kurie prieš Antrąjį pasaulinį karą gyveno Žagarėje, buvo verslininkai ir Vilniaus g. 7 turėjo jiems priklausiusias vilnos karšyklos, dažyklos ir audimo dirbtuves. Jie buvo nužudyti 1941 m. spalį Žagarėje.

Karo žiaurumų neišvengė ir Rodney Freedman dėdė Chackelis Lemchenas – kalbininkas, prof. Jono Jablonskio mokinys. Holokausto metu jis su šeima atsidūrė Kauno gete, kuriame per 1944 m. vaikų akciją neteko abiejų sūnų. Panaikinus getą Chackelis buvo išsiųstas į Dachau koncentracijos stovyklas, iš kurių jau po karo grįžo į Vilnių ir vėl susitiko su savo sunkiai sergančia žmona Ela. Visa tai ir daugiau galite pamatyti Rodney Freedman 2000 m. sukurtame dokumentiniame filme „Dėdė Chackelis“: https://vimeo.com/98849863

Geros valios fondas primena, kad paraiškas dėl kompensacijos už nacionalizuotą ar kitaip neteisėtai nusavintą privačių asmenų nekilnojamąjį turtą galima teikti iki 2023 m. gruodžio 31 d.

Visą informaciją ir paraiškos formą rasite: https://gvf.lt/ismokos/

Foto © Rodney Freedman

Iš kairės: GVF direktorė Indrė Rutkauskaitė, režisierius Rodney Freedman, GVF direktorės padėjėja Marija Navickaitė.