Koncertas kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo jubiliejui pažymėti

Koncertas kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo jubiliejui pažymėti

posted in: Naujienos, Projektai | 0

Geros valios fondas kartu su Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Lietuvos nacionaline filharmonija kviečia į koncertą, skirtą paminėti Anatolijaus Šenderovo, vieno žymiausių Lietuvos žydų kompozitorių, 70-mečio jubiliejų.

Kaip rašo Lietuvos nacionalinė filharmonija, kompozitoriaus jubiliejaus proga rengiamas autorinis koncertas „Anatolijus Šenderovas. Concerto fiesta“, kurio įgyvendinimą parėmė Geros valios fondas – tikra puota muzikos gurmanams. Kompozitorius, kurio kūryba dažnai atliekama Lietuvoje ir užsienyje, autoriniai vakarai buvo surengti Londone, Berlyne, Niujorke ir Tel Avive, šį kartą rengiamam vakarui Filharmonijoje Vilniuje pasirinko koncertinę muziką. Programoje skambės žymiausi A. Šenderovo koncertinio žanro kūriniai: „Concerto in Do“ violončelei ir simfoniniam orkestrui, Koncertas bajanui ir simfoniniam orkestrui „…ad Astra“, Koncertas violončelei, chorui, keturiems klavišiniams ir simfoniniam orkestrui „Paratum cor meum“ ir simfoninė kompozicija „Šokis“.

Koncerte pasirodys visas atlikėjų žvaigždynas – vienas žymiausių pasaulio violončelininkų Davidas Geringas, norvegų bajano virtuozas Geiras Draugsvollas, šį kartą net keturiais klavišiniais instrumentais (fortepijonu, klavesinu, čelesta bei elektroniniais vargonais) grosianti pianistė Indrė Baikštytė, Vaclovo Augustino vadovaujamas Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir dirigentas Modestas Pitrėnas.

Šventinį vakarą atversiantis Koncertas violončelei ir orkestrui „Concerto in Do“– dedikuotas Davidui Geringui. Kūrinys pirmą kartą nuskambėjo 2002 m. rugpjūčio 11 d. Berlyno „Konzerthaus“, už šį kūrinį autorius apdovanotas Europos kompozitoriaus premija. „Publikos reakcija buvo nepaprasta, atlikėjai ir kompozitorius šešis kartus buvo kviečiami į sceną. Negaliu prisiminti kito tokio atvejo, kai šiuolaikinis kūrinys buvo priimtas taip entuziastingai.“, – tuomet rašė „International Art Manager“. Vėliau Koncertas su dideliu pasisekimu atliktas Mančesteryje (BBC simfoninis orkestras, Jungtinė Karalystė), Kobėje (Japonija), Adelaidėje (Australija), Vroclave (Lenkija) ir kt.

Šventinio vakaro pabaigoje skambėsiantis „Šokis“ (2015) simfoniniam orkestrui, tarytum apibendrins ir autoriaus kūrybą, ir šio koncerto programą. Perfrazuojant kompozitorių Antaną Rekašių, tai – nelyginant koks Šenderovo muzikos „autokoliažas“. Kompozicijos muzikinė medžiaga paremta ypač populiaraus kūrinio „David’s Song“ greitosios dalies motyvais. „Šokyje“ galima išgirsti ir Trečiojo koncerto violončelei ir orkestrui finalinio epizodo sąskambių. Visa tai susilieja į siautulingą šokį. Kūrinyje naudojami efektingi muzikinio teatro elementai, muzikos garsais trykšta gaivališka energija, kupina šmaikštumo, ironijos ir nežabotos fantazijos – visa tai, pasak autoriaus, tarsi šampanas, iššaunamas šventės proga.

Daugiau informacijos

Bilietus į koncertą galite įsigyti čia