Konferencija „Emmanuelis Levinas: radikalus mąstytojas krizės metu“ Vilniaus universitete

posted in: Naujienos, Projektai | 0

2015 m. spalio 27-29 d. Vilniaus universiteto Religijos studijų ir tyrimų centre  vyko tarptautinė konferencija „Emmanuelis Levinas: radikalus mąstytojas krizės metu“, skirta šio Lietuvoje gimusio iškilaus žydų mąstytojo, Prancūzijoje kūrusio filosofo atminimui paminėti.

„Tęsiant konferencijų, skirtų šiam litvakų kilmės filosofui, organizavimo tradiciją, šioje konferencijoje buvo siekiama ne tik prisiminti Leviną kaip mąstytoją, giliai išgyvenusį XX a. kataklizmus ir tapusį savo laiko ryškiausia intelektualine figūra, bet ir iš naujo atrasti jį kaip radikalų mąstytoją mūsų gyvenamu kritiniu metu“, – teigia VU RSTC direktorė, konferencijos mokslinio komiteto pirmininkė prof. Rita Šerpytytė.

Konferencijoje buvo perskaityti 29 pranešimai – 16 užsienio ir 13 Lietuvos mokslininkų.

Plenarinius pranešimus skaitė 4 kviestiniai pranešėjai iš užsienio – Levino mokinys, vienas žinomiausių pasaulyje Levino filosofijos tyrinėtojų Leuveno universiteto profesorius Rogeris Burggraeve, žinomas levinistas filosofas, Levino tekstų į anglų kalbą vertėjas, Žydų paveldo instituto Niujorko Valstijos universitete Bafale direktorius prof. Richardas A. Cohenas, Levino intelektualinės biografijos autorė ir jo palikimo tyrinėtoja Strasbourgo universiteto prof. Maria-Anne Lescourret bei vienas iš dokumentinio filmo apie Leviną autorių – Isy Morgenszternas. Konferencijos metu buvo pademonstruotas ir jo sukurtas dokumentinis filmas, sulaukęs nemažo dalyvių ir klausytojų susidomėjimo ir karštų teorinių diskusijų.

Konferencijos kultūrinėje programoje pagrindinis akcentas teko jos dalyvių išvykai į Kauną, supažindinančiai su žydų istorija Lietuvoje bei kultūriniu žydų palikimu. Buvo aplankytas žydų getas Kaune, IX fortas, bei istorinės su E. Levinu susijusios vietos.

Konferencija sulaukė didžiulio akademinės Lietuvos visuomenės susidomėjimo – apie 200 klausytojų, kurių tarpe ne tik Vilniaus iniversiteto, bet ir VDU, LEU, VGTU, EHU ir kt. aukštųjų mokyklų studentai ir dėstytojai, Lietuvos žydų bendruomenės atstovai.

Konferencijos pranešimų pagrindu numatyta išleisti mokslinę monografiją, kuri bus pristatyta Vilniaus knygų mugėje.